Kovo 1 d. 17 val. Dailės galerijoje (Respublikos g. 3) atidaroma kūrybinių duetų paroda „X: Laisva erdvė“.

„Kasdienybėje patiriamas stresas bei baimės ir troškimų keliama sumaištis dažnai užgožia nepaprastai jaukią vidinę ramybę. Užkraudami savo vidinę erdvę daiktais ar mintimis, patirtimis ar proto šiukšlėmis kliudome sau sutikti savo tikrą jį „Aš“. Šis chaosas dažnai tampa kasdieniu palydovu, stabdo, naikina, riboja kūrybines galias. Ką tuomet gali pasakyti pasauliui? Juk kūryba – ne tik laisvė, drąsa, bet ir atsakomybė. Leisdamiesi į kūrybinę kelionę turėtume užsiauginti arba išsivalyti vidinę laisvę kiekvienas savyje, išmokti gerbti kito, šiuo atveju, kartu kuriančio žmogaus pasaulį. O gal kaip tik kūryba išlaisvina nuo purvinos rutinos krovinio? Kad ir kokios patirtys beiškiltų, leiskime joms vykti, būti, reikštis, pamažu atpažindami tylą, auginančią mūsų viduje laisvą erdvę.

Projektai „X:“ – tęstinis meno įvykis, kviečiantis skirtingų sričių kūrėjus dirbti poromis prie bendro kūrinio, dalinantis skirtinga kūrybine bei technologine patirtimi, idėjomis, paliekant laisvą erdvę temos interpretavimui. Tai – didelis iššūkis, tačiau dovanojantis neįkainojamą patirtį kūrėjams ir netikėtus, intriguojančius kūrinius meno gerbėjams bei kultūriniam Lietuvos paveldui. Pirmasis „X:“ projektas, įvykęs 2016 metais, pirmiausia buvo orientuotas į Panevėžio kūrėjus, siekiant skatinti jų tarpusavio meninę bendrystę, taip pat reprezentuoti menininkus platesniame šalies bei užsienio kontekste. Įgavęs kūrybinį pagreitį, projektas kasmet plečiasi – prie šios iniciatyvos jungiasi kūrėjai ir iš kitų Lietuvos miestų, ir kitų šalių.

Projektas „X: Laisva erdvė“ – ketvirtasis. Kartu kūrė 18 įvairių meno sričių kūrybinių porų (tapyba, fotografija, keramika, muzika ir kt.), todėl, kaip jau parodė ankstesnieji projektai, kiekvienas žiūrovas parodose tikrai atras sau artimų kūrinių. Puoselėjant naujojo Meno centro idėją Panevėžyje, visi projekto kūriniai dovanojami miestui – Meno centro kolekcijai pildyti.“

Kuratorius Albinas Vološkevičius

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė.