2024 09 05 – 09 27,  Dailės galerijoje (Respublikos g. 3)

Atidarymas rugsėjo 5 d. 18 val.

Silva Linarte (1939–2018), atsidavusios menininkės ir pedagogės, pažinimo raktas slypi jos tapyboje. Lakoniškos, trapių peizažų, atminties fragmentų ir abstrakčios kūrybos interpretacijos atskleidžia niuansuotą suvokimą, subtilų emocinį intelektą ir nepriekaištingą profesionalumą.

Jos tapyba yra švelni, jautri ir paslaptinga, lakoniška išraiškos prasme, bet gili emocine patirtimi, kuri svyruoja tarp džiaugsmo ir meilės, liūdesio ir tragedijos, skatindama apmąstymus apie amžinybę gamtoje ir artimoje aplinkoje.

S.Linarte tapė švelniais perėjimais, kur objektas vienu metu yra ir svarbus, ir nesvarbus, o būdas, kuriuo jis perteikiamas, išlieka visada esminis. Paslaptingas ir žavus pasaulis, išreikštas subtiliomis užuominomis tarp šviesos ir tamsos blyksnių, matomų tiek viduje, tiek erdvėje.

S.Linarte kūrybinis palikimas peržengia erdvę ir laiką. Jos energija iki šiol įkvepia Latvijos menininkus. Apdovanota neįtikėtinu charakterio stiprumu, ji išgyveno visus savo epochos sunkumus ir išliko ori net sunkiausiais laikais, su nepajudinama ištverme ir dėmesiu nepriekaištingai meninei kokybei.

Silva Linarte gimė 1939 m. vasario 26 d. Līksna parapijoje (dabar Daugpilio rajonas) Latvijoje. Ankstyva vaikystė prabėgo gyvenvietėje Krasnojarsko krašte, Sibire, kur jos šeima buvo ištremta sovietų režimo. Grįžusi į Latviją, ji baigė Rygos taikomosios dailės vidurinę mokyklą ir Dailės akademiją, kur įgijo dvigubą kvalifikaciją – dailės pedagogės ir tapytojos. Daugelį metų mokė Rygos taikomosios dailės vidurinėje mokykloje. Kai Latvija atgavo nepriklausomybę, S. Linarte sugrįžo į savo tėvo ūkį. Ji tęsė pedagoginę karjerą Daugpilio meno vidurinėje mokykloje „Saules skola“ ir 1993 m. pradėjo eiti vyriausiosios dailininkės pareigas miesto savivaldybėje. Paskutiniais savo gyvenimo metais menininkė intensyviai tapė ir pristatė savo darbus įvairiose parodose.

Rothko muziejus (Daugpilis, Latvija) savo meno kolekcijoje turi 48 S. Linarte paveikslus. Jos kūrinių taip pat yra įsigiję privatūs kolekcininkai Jungtinėse Valstijose, Vokietijoje, Kanadoje, Bermuduose, Kinijoje, Švedijoje ir Norvegijoje.

Zane Melāne