Veiks iki 2024 05 15

Parodoje iš Panevėžio tarptautinių keramikos simpoziumų kūrinių rinkinio pristatoma dešimties autorių kūryba: Vincento Dino Patroni (Italija), Heidi Preuss Grew (JAV), Eugenijus Čibinskas (Lietuva), Saulius Dirsė (Lietuva),  Aldona Januškaitė-Šaltenienė (Lietuva), Jurgita Jasinskaitė (Lietuva), Siraj Saxena (Indija), Ilse Emse Grinberga (Latvija), Meri Wells (Jungtinė Karalystė), Byongchan Seo (Pietų Korėja). Šie kūriniai pasižymi žaisminga nuotaika, lengvai atpažįstamomis figūromis, ryškiu koloritu. Bet neapsigaukite – kurdami žaismingas formas, autoriai gvildena sudėtingus būties klausimus.

Šiuolaikinės keramikos kolekcija sukaupta nuo 1989 metų Panevėžyje rengiant tarptautinius keramikos  simpoziumus. Pačioje 9-ojo dešimtmečio pabaigoje Vilniaus dailės instituto (dabar Vilniaus dailės akademija) auklėtiniai Tomas Daunora, Arūnas Rutkus ir absolventas Rimantas Skuodis (1951–2015) ėmėsi pirmojo tarptautinio keramikos simpoziumo organizavimo. Kūrybinis procesas vyko Vaikų dailės mokykloje (Marijonų koplyčios patalpose), degimas – Stiklo fabrike, o sukurtų darbų paroda – Panevėžio dramos teatre (dabar Juozo Miltinio dramos teatras). Menininkai kūrybai naudojo šamotinį molį, o darbus degė Stiklo fabriko krosnyje 1380 laipsnių temperatūroje (nuo 2004-ųjų degimas vyksta keramikos įmonėje „Midenė“.)

Didžiulė fabriko krosnis (apie 20 m³) ir šamotinio molio savybės leido sukurti didelio mastelio skulptūras. Išdegtas šamotinis molis tampa atsparus tiek karščiui, tiek šalčiui, todėl kūriniai gali būti eksponuojami ir vidaus erdvėse, ir lauke.

Pirmasis Panevėžio tarptautinis keramikos simpoziumas buvo eksperimentinio pobūdžio ir padėjo stiprius pamatus ateities kūrybiniam procesui. Nuo 1990 simpoziumų organizavimas buvo patikėtas Panevėžio miesto dailės galerijai. Šie simpoziumai turėjo didelės reikšmės Lietuvos šiuolaikinės keramikos raidai. Galerijos sukaupta šamotinės keramikos kolekcija ypatinga tuo, kad neturi analogų ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse.

Kolekcijoje yra daugiau kaip 680 kūrinių ir kompozicijų, kuriuos sukūrė 186 menininkai iš 37 pasaulio valstybių.  Stengiantis sukaupti kuo vertingesnių kūrinių kolekciją, menininkai į simpoziumą yra kruopščiai atrenkami, konsultuojantis su Lietuvos ir kitų šalių dailėtyrininkais bei keramikais.

Gedimino Kartano nuotr.