Spalio 11 d. 17 val.  Dailės galerijoje atidaroma Neringos Poškutės-Jukumienės ir Albino Jukumo paroda „Procese“.

Kūrybinis duetas pristato tyrimą apie galimybę suvaldyti metalo medžiagą, bendradarbiauti su ja, stebėti jos kintančias savybes laiko tėkmėje, atmosferos pokyčiuose, simuliacijoje ir nuolatinėje kūrybinių intencijų, sumanymų perspektyvoje.

Ne vienerius metus gyvenantys ir kuriantys Klaipėdoje,  N. Poškutė-Jukumienė ir A. Jukumas baigė studijas Vilniaus dailės akademijos (VDA) Telšių fakultete, ten ir šiandien dalyvauja ugdymo procese. N. Poškutė-Jukumienė yra VDA Telšių fakulteto Metalo meno ir juvelyrikos bakalauro programos vadovė, dėsto šiuolaikinę juvelyriką ir meninį tyrimą trečio ir ketvirto kurso studentams. A. Jukumas dirba savo individualioje kūrybinėje studijoje, kurioje darbinę ir kūrybinę veiklą kartu vykdo VDA Telšių fakulteto absolventai. 2022 metais tarptautinėje šiuolaikinio meno mugėje „ArtVilnius“ atstovavę VDA Telšių galerijai, šį kartą savo kūrybinius tyrimus pristato Panevėžio miesto dailės galerijoje.

Parodoje pavadinimu „Procese“ menininkai atkreipia dėmesį į kūrybinį procesą, medžiagos savybes, pagrįstas fizika ir chemija, į socialiniame gyvenime atpažįstamus kultūrinius, politinius procesus.

N.Poškutė-Jukumienė pristato „Prussian Blue“ projektą, eksponuotą Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus filiale – Palangos gintaro muziejuje. Šis darbas yra apie kraštui, kuriame menininkė gyvena, būdingą spalvą ir parankias medžiagas – metalą, emalį, epoksidines dervas. Prūsiškasis mėlis emalio, metalo meno darbuose tampa šiuolaikinio skepsio ir istorinio įtarumo įrankiu, medija. Ant geometrinės formos – rombo užlieta epoksidinė derva konservuoja mūsų kultūrinio klodo informaciją. Juose ir memai – socialiniai vaizdai, sklandantys, užvaldantys socialinius tinklus kaip komunikaciniai ženklai. Tuose ženkluose galima įžvelgti sakralumo, simboliškumo. Menininkė pristato instaliacijas „Prussian Blue (2022)“, „Šv. briliantinio žalumo vynas“ (2023), videoperformansą „Stigma“ (2022) ir kitus naujausius kūrinius.

A.Jukumas savo kūrybiniame projekte tyrinėja plokštumos geometrinių lūžių, susikirtimų, šviesotamsos ir optinės simuliacijos vizualinį paveikumą. Autoriui aktuali lankstymo tema, kurioje išsemti visas galimas kompozicijas – neįmanoma. Kiekvienas metalo medžiagos lūžis, kompozicinis iššūkis kaskart yra ir naujas techninis atradimas. Apimtinis skulptūrų plokštumų formavimas kvadratinio, apvalaus vamzdžio pagalba, pasitelkiant įvairius diametrus suteikia galimybę kurti fasadinę ir nugarinę puses, kurios visavertiškai prašosi būti apžvelgiamos skulptūrai priskiriamu įvairiapusiu jos matymu erdvėje. A. Jukumas parodoje pristato skulptūrinius objektus  „Corvus corone“ (2021), „Įkvėpimas“ (2022), „MerkelStolzzz“ (2022), „Be išeities“ (2022) ir kitus.

Autorių kūryba žiūrovui iš pirmo žvilgsnio atsiveria geometrinėmis linijomis, susikirtimais, lūžiais. Tačiau kūrybinis procesas menininkų porą jungia ne tik per plieno lakšto suvaldymą, formavimą ar destruktūrizavimą, bet ir kūrėjų pagarbą visam laiko bei kitų faktorių veikiamam paviršių kismui. Iš pažiūros kieta ir šalta medžiaga kūrėjų pristatomoje parodoje atsiveria įvairiais pavidalais, paviršiais ir turiniu.

Paroda veiks iki lapkričio 11 dienos.