Rugsėjo 6 d. 17 val. Panevėžio miesto dailės galerijoje atidaroma Indros Marcinkevičienės paroda „Pasinerk į savo gelmes“.

Indra Marcinkevičienė – pano, instaliacijas, objektus kurianti menininkė, kurios darbai pasižymi išskirtiniu koloritu.

„Menininkei spalva – vienas svarbiausių jos kuriamų objektų, instaliacijų dėmuo. Spalva čia itin psichologizuota, emociškai motyvuota. Indra naudojasi tiek kontrastais, spalvų „kodo“ simbolika bei tradicine, ikonografine spalvų bei jų dermių raiška, tiek ir sugeba sukurti savas autentišką emocijų ikonografiją transliuojančias spalvines prasmes bei reikšmes. Visi žinome, kad juodos-raudonos derinys yra chtoniško prado, dažnai simbolizuojantis pragariškus išgyvenimus, nuodėmę, kaltę bei skausmą. Kitokia geltonos spalvos konotacija, bet geltona gali būti ne tik saldaus banano spalva, ne tik cukraus vatos „debesis“, ji gali spinduliuoti ir gėlą, nusivylimą arba net pavydo emociją.

Balta spalva, kai ji tampa dominante pagalvėlių gausybėje, – jau nebe tyrumo ar švaraus sniego spalva, ji prakalba kita kalba, kalba apie tuštumą, kaltę, net slaptas mūsų obsesijas ir net baimę, būtent, dabar vykstančio karo akivaizdoje šie objektai asocijuojasi ne su saldžiu, ramiu miegu, o su smėlio maišais, dengiančiais blindažus, apsaugančiais apkasus arba vertingus istorinius paminklus…

Indros Marcinkevičienės visa kūrybos išklotinė yra kupina emocijos, labai autentiškų pasakojimų, kurie kartu ir universalūs, jų nereikia išversti, ilgai aiškinti, nes materiali objektų kalba yra labai raiški ir aiški, pasitelkiami atpažįstami simboliai, ženklai, suteikiant jiems autentišką autorinį matymą bei pajautas. Objektai – emocijų, skaudžių, smagių, jautrių emocijų reminiscencijos, tarsi emocijų ir reminiscencijų kodas labai autentiški ir kartu kiekvienam pajuntami bei „skaitomi“.

Buvodamas tarp Indros sukurtos spalvų bei formų fejerijos, pasijunti begalinės empatijos, jausmo ir tikrų emocijų apsuptyje. Tai ir Indros vaikystės prisiminimai, spalvos, net kvapai, motiniškos meilės, šilumos prisilietimas, vaikystės svajonės ir dabarties kasdienybė, kupina emocijų ir ne visada tokių spalvingų ir džiaugsmingų, bet ir baltų, ir dvelkiančių netektimi bei skausmu.

Toks ir mūsų gyvenimas, kupinas visokių spalvų, tokia – išskirtinė, įtraukianti tarsi į nepažintas erdvės, spalvos, jausmo dimensijas, menininkės kūryba“,  – rašo dailėtyrininkė Vaidilutė Brazauskaitė-L.

I.Marcinkevičienės kūriniai eksponuoti Lietuvoje, Švedijoje, Estijoje, Danijoje, Prancūzijoje, Jungtinėje Karalystėje, JAV, Singapūre, Japonijoje.

Paroda veiks iki spalio 7 dienos.