Nuo birželio 13 dienos Panevėžio miesto dailės galerijos skyriuje – Keramikos paviljone pradėjo veikti Lenkijos menininko Dmitrijaus Buławka-Fankidejskio paroda „Trukdžiai“.

Ši Gdanske gyvenančio kūrėjo paroda buvo įkvėpta gamtą formuojančių matomų ir nematomų reiškinių – procese apibrėžtos keramikos. Tai ribos tarp gyvosios ir negyvosios materijos ieškojimas, keliantis mūsų buvimo ir trukdžių klausimą.

Autorius studijavo Lenkijos Gdansko dailės akademijoje skulptūros ir medijų fakultete, 2016 metais ten įgijo diplomą. Jo baigiamasis darbas – skulptūrinis objektas „Klausimas apie erdvę“ – gavo Rektorių apdovanojimą kaip geriausias baigiamasis darbas.

Menininkas šiuo metu dirba Gdansko dailės akademijos Skulptūros ir medijų katedros piešimo pagrindų studijos asistentu, organizuoja ir veda plenerą „Alternatyvi keramika“.

Savo kūrybinių idėjų įgyvendinimui jis konstruoja ir stato keramikos degimo bei metalų lydymo krosnis. Dirba skulptūros, instaliacijos, piešimo, keramikos srityse, kuria skulptūras iš metalo.

2021 metais menininkas tapo tarptautinės virtualios parodos „Transformacija“, kurią rengė „Bon Art Project“,  Didžiojo prizo laureatu. 2019 metais jis gavo Nacionalinės keramikos skulptūrų apžvalgos (WL4 meno erdvė, Gdanskas) garbės apdovanojimą.

Dalyvavo įvairiose parodose, renginiuose po atviru dangumi ir seminaruose Lenkijoje bei užsienyje: Slovakijoje, Prancūzijoje, Rumunijoje, Lietuvoje, Latvijoje.

Paroda surengta bendradarbiaujant su Vilniaus dailės akademijos Keramikos katedra. Veiks iki rugpjūčio 26 dienos.