Panevėžio miesto dailės galerijos Keramikos paviljone nuo birželio 3 dienos atidaroma Alvydo Urbiečio   personalinė kūrybos paroda „Abramakabra“.

„Visi parodoje eksponuojami darbai buvo sukurti iki mus užklupusių pandemijos sukeltų problemų. Mane visą laiką domino atsitiktinumas, įžengimas į naujas, neapibrėžtas teritorijas, transformacijos, kontrastai, įvairūs eksperimentai, leidžiantys perteikti žmogaus egzistencijos neapibrėžtumą. Gali būti, kad šiandien išgyvenama ribinė būsena buvo užprogramuota, ir jos netikėtą proveržį  nulėmė žmogaus pasyvumas sprendžiant įsisenėjusias globalizacijos, ekologijos ir socialinių santykių problemas“, – sako menininkas.

Parodai A. Urbietis atrinko darbus, vienaip ar kitaip atspindinčius siurrealistišką, dažnai net makabrišką šiandienos realybę. Jie sukurti atsiribojant nuo išankstinių nuostatų, tiesiog sugeriant ir reflektuojant įvairius išorinius ir vidinius impulsus. Pasak autoriaus, šia paroda jis nesiekia nieko gąsdinti, moralizuoti ar varginti niūriais vaizdiniais. Atvirkščiai – bando su ironija perteikti šiandien kaip niekada ryškiai patiriamą socialinę transformaciją ir pasiūlyti žiūrovui į mus užgriuvusias negandas pažvelgti kiek kitokiu rakursu.

„Tarpdisciplininio meno kūrėjas Alvydas Urbietis daugiausia dėmesį koncentruoja ties skulptūromis, objekto menu ir instaliacijomis. Jo kūrybai būdingas tiek tradicinių medžiagų, tokių kaip keramika, stiklas, tiek ir buityje randamų, kitaip ready-made vadinamų objektų panaudojimas, – teigia menotyrininkė Aurelija Seilienė.

Pasak menotyrininkės, ištraukdamas objektą iš jo įprastos socialinės ir buitinės aplinkos, suteikdamas jam intriguojančią idėją, A. Urbietis daiktą paverčia meno kūriniu. Šie, neretai groteskiški, kūriniai dažnai kalba apie priežasties ir pasekmės ryšį, nagrinėja šiuolaikinio pasimetusio žmogaus gvildenamas dilemas. Parodoje „Abramakabra“ jis tarsi surenka įvairių savo kūrybos laikotarpių artefaktus, kurie siurrealistiškai perteikia šiandieninės pasaulinės pandemijos situacijos grimasas.

A.Urbietis 1991 m. baigė Šiaulių universitetą (anksčiau – Šiaulių pedagoginis institutas), studijavo dailės fakultete. Šiuo metu gyvena ir kuria Kaune. Nors menininkas priklauso viduriniajai kartai, tačiau aktyviai parodiniame gyvenime pradėjo dalyvauti nuo 2013 metų. Iki tol užsiėmė pedagoginiu darbu, kurį tęsia ir iki šiol. A. Urbietis yra surengęs 6 personalines parodas, dalyvavęs daugiau nei 20-tyje grupinių parodų Lietuvoje ir užsienyje.

Paroda  „Abramakabra“ Keramikos paviljone bus eksponuojama iki liepos 4 dienos.