Gegužės 8 d. 17 val. Panevėžio fotografijos galerijoje atidaroma Kuršių nerijoje vykusio fotografų plenero paroda „Uždaros teritorijos: πR dimensija“.

Parodoje eksponuojami 2018 metų pavasarį Kuršių nerijoje surengto fotografijos plenero „Uždaros teritorijos“ dalyvių Liucijos Karalienės, Tado Kazakevičiaus, Elijaus Kniežausko, Pauliaus Peleckio, Ritos Stankevičiūtės-Kazakevičienės, Jono Staselio bei Gerdos Šeirės darbai. Meno vadovas – Gintautas Trimakas.

Autoriai, vadovaujami žinomo fotomenininko bei dėstytojo Gintauto Trimako, paskutinę 2018-ųjų balandžio savaitę laisvai, be išankstinių nuostatų kūrė Kuršių nerijoje – išgyveno emocijas ir fotografijomis jas papasakojo, kiekvienas savaip pasitelkdami Kuršių nerijos vietovės erdves, fiksuodami objektus, jiems įdomių žmonių portretus.

Kaip pastebi menotyrininkė, fotografijos kritikė Sandra Umbrasienė, „šis dokumentinės fotografijos tyrimas vyko procesualiai, kūrėjams stebint save, tyrinėjant Kuršių nerijos, kaip geografinės ir emocinės teritorijos ir erdvės, savastį. Meno vadovas fotomenininkas Gintautas Trimakas Vilniuje dėstė kūrėjams meistriškumo pamokas, kurias paskui, kurdami nerijoje, jie pritaikė tyrinėdami ir savaip reflektuodami fotografinę savistabą. Pamačius fotografijas kilo mintis, kad uždaros teritorijos yra ne tik geografine prasme. Juk uždari ar atviri gali būti ne tik žemės plotai, bet ir žmonės. Tai, manau, labiausiai atsiskleidžia šių septynių kūrėjų fotografijose – kiek uždaras jis (ji) aplinkai, o kiek aplinka uždara jam (jai)?“.

Paroda veiks iki birželio 1 dienos.

Projekto rengėjai: VšĮ „Menų vektoriai“ ir VšĮ „Lietuvos spaudos fotografų klubas“.

 

***

Tado Kazakevičiaus nuotr.