Gegužės 18 d. 18.30 val. Panevėžio miesto dailės galerijos Keramikos paviljone atidaroma paroda „Keramika pro mikroskopą“, kurioje pristatomi to paties pavadinimo projekto, sujungusio meną ir mokslą,  eksperimentai ir jo dalyvių sukurti keramikos darbai.

„Kadangi galerija turi sukaupusi didelę patirtį keramikos meno srityje, tyrinėjimo objektu buvo pasirinkta ši dailės šaka ir medžiagos, kurias menininkai naudoja. Per patyriminę kūrybinę veiklą siekėme atskleisti mokslinio tyrimo svarbą šiuolaikiniame vizualiajame mene, tad viskas prasidėjo žvelgimu į įvairias molio rūšis ir glazūras pro mikroskopą iki individualių keramikos darbų sukūrimo ir parodos“, – sakė projekto vadovė Rūta Povilaitytė.

Panevėžio Vytauto Mikalausko menų gimnazijos devintos klasės mokiniai ir mokytoja Deimantė Petrauskė įsitraukė į šiuolaikinės keramikos procesus: tyrė medžiagas, vykdė bandymus chemijos laboratorijoje, vėliau, taikydami žinias, galerijoje kūrė akmens masės darbus, degamus aukštoje temperatūroje.

Parodoje eksponuojami ne tik projekto dalyvių kūriniai, bet ir eksperimentinių bandymų pavyzdžiai, mikroskopu darytos molio ir glazūrų fotografijos bei reportažinės projekto veiklos nuotraukos (fotografas Gediminas Kartanas). Tai unikali galimybė įžvelgti keramikos pasaulio grožį ir gilumą, atskleidžiant mokslinių tyrimų ir meninės kūrybos ryšį.

Projekto metu dalyviai susipažino su Panevėžio tarptautinių keramikos simpoziumų kūrinių kolekcija, skirtingomis degimo krosnimis, esančiomis galerijoje. Panevėžio regioninio STEAM atviros prieigos centro laboratorijoje chemikė Lina Janušauskienė sukūrė naują programą, kurios metu jaunuoliai tyrė skirtingų molio rūšių sudėtis, jų savybes, turinčias įtakos lipdinio išvaizdai, glazūrų spalvas ir jų kismą aukštoje temperatūroje. Šias žinias dalyviai galėjo iš karto pritaikyti praktiškai, rengdami glazūravimo pavyzdžius.

Apie naujoves Lietuvos šiuolaikinėje keramikoje pasakojo ir Vilniaus dailės akademijos Keramikos katedros absolventų darbus pristatė menininkė,  akademijos dėstytoja doc. Rasa Justaitė-Gecevičienė, o keramikos menininkė Neringa Akcijonaitytė pakvietė gimnazistus išbandyti neįprastą „Mokos difuzijos“ techniką. Šias žinias ir patirtį moksleiviai panaudojo kūrybiniame  procese, kurio rezultatus lankytojai galės matyti visą vasarą galerijos Keramikos paviljone.

Projektą finansuoja: Lietuvos kultūros taryba, Panevėžio miesto savivaldybė.

Partneriai: Panevėžio švietimo centras ir jo padalinys – Panevėžio regioninis STEAM atviros prieigos centras, Panevėžio Vytauto Mikalausko menų gimnazija.