Rugsėjo 27 d. 19.30 val. galerijos kiemelyje žiūrovai turės galimybę pamatyti unikalų reginį – pirmą kartą Lietuvoje vyks parodomasis „copper matte“ keramikos degimas. Jį atliks XXIV Panevėžio tarptautinio keramikos simpoziumo dalyvis Dmitrij Buławka-Fankidejski (Lenkija).

Menininkas į Panevėžį atgabeno jo paties sukonstruotą specialią keramikos degimo krosnį, kuri ir bus užkurta galerijos kieme. „Copper matte“ – tam tikra degimo technika, kai kūrinio dekorui yra naudojami vario oksidai. Kaip ir dažniausiai nutinka keramikos degimo procese – rezultatas nenuspėjamas. Koks jis bus šįkart? Ateikite ir pamatysite!

Dmitrij studijavo Lenkijos Gdansko dailės akademijoje skulptūros ir medijų fakultete, 2016 metais ten įgijo diplomą. Jo baigiamasis darbas – skulptūrinis objektas „Klausimas apie erdvę“ – gavo Rektorių apdovanojimą kaip geriausias baigiamasis darbas. Menininkas dirba Gdansko dailės akademijos Skulptūros ir medijų katedros piešimo pagrindų studijos asistentu, organizuoja ir veda plenerą „Alternatyvi keramika“.

Savo kūrybinėms idėjoms įgyvendinti jis konstruoja ir stato keramikos degimo bei metalų lydymo krosnis. Dirba skulptūros, instaliacijos, piešimo, keramikos srityse, kuria skulptūras iš metalo. 2021 metais menininkas tapo tarptautinės virtualios parodos „Transformacija“, kurią rengė „Bon Art Project“,  Didžiojo prizo laureatu. 2019 metais jis gavo Nacionalinės keramikos skulptūrų apžvalgos (WL4 meno erdvė, Gdanskas) garbės apdovanojimą.  Dalyvavo įvairiose parodose, renginiuose po atviru dangumi ir seminaruose Lenkijoje bei užsienyje: Slovakijoje, Prancūzijoje, Rumunijoje, Lietuvoje, Latvijoje.

Gedimino Kartano nuotr.

RENGINYS NEMOKAMAS. Bus filmuojama ir fotografuojama.
Organizatorius – Panevėžio miesto dailės galerija
Partneriai: Kultūros centras Dusetų dailės galerija, Biržų krašto muziejus „Sėla“
Projektą finansuoja: Lietuvos kultūros taryba, Panevėžio miesto savivaldybė
Rėmėjai: „Kalnapilis“, „Panevėžio stiklas“, „Midenė“, „Regama“