Spalio 17 d. 18 val. Vilniuje, meno galerijoje „Arka“, vyks Panevėžio tarptautinio meninio stiklo simpoziumo „GlassJazz“ parodos atidarymas.

„Sveiki atvykę į pragarą!” – toks užrašas 2014, 2016, 2018 metais stiklo meno mylėtojus pasitiko ant meninio stiklo studijos „Glasremis“ Panevėžyje durų. Čia užgimė ir jau tris kartus vyko tarptautinis meninio stiklo simpoziumas „GlassJazz“. Ir čia buvo karšta visomis prasmėmis. Gyvais improvizacijų saitais susijungė stiklo menininkai iš Čekijos, Lenkijos, Suomijos, Švedijos, JAV, Nyderlandų, Jungtinės Karalystės, Kinijos, Vokietijos, Rusijos, Latvijos, Estijos, Islandijos, Baltarusijos, Prancūzijos, Belgijos ir Lietuvos bei lietuvių džiazo meistrai. Siekdami praplėsti simpoziumo ribas ir sampratas, organizatoriai į projektą integruoja ir kitas meno sritis: lazerių šviesomis žiūrovus stebino pirotechnikos ir fejerverkų profesionalai „Blikas“, į trečiajį kūrybinį vyksmą įsiliejo žinomi poetai – Elvyra Pažemeckaitė, Dainius Dirgėla ir jaunieji rašytojai, literatūros mylėtojai – Panevėžio moksleiviai. Simpoziumo metu atviroje studijoje auditorija galėjo iš arti pamatyti kūrybinį procesą, kurį dokumentavo žymūs fotomenininkai ir video kūrėjai.

Parodoje „Arkoje“ eksponuojama stiklo kūrinių kolekcija, sudaryta iš visų trijų simpoziumų metu sukurtų kūrinių, ir trečiojo simpoziumo procesą fiksavusių fotografų Ramūno Danisevičiaus, Valentino Pečinino, Tado Povilonio, Audrio Guoko fotografijos. Parodoje taip pat demonstruojami Vytauto Adomaičio ir Tomo Kalinausko simpoziumo metu sukurti filmai.

Išskirtinis, vienintelis tokio pobūdžio Lietuvoje ir Europoje tarptautinis simpoziumas „GlassJazz“ meninio stiklo studijoje „Glasremis” organizuojamas nuo 2014 metų. Šis tarpdisciplininiu reiškiniu tapęs renginys pamažu apjungia vis daugiau meno šakų, kurdamas netikėtą, bet įspūdingą menų sintezę.

Nuo 2018 metų studija „Glasremis“ simpoziumą organizuoja kartu su Panevėžio miesto dailės galerija.

Tarptautinio meninio stiklo simpoziumo „GlassJazz 2018“ paroda Vilniuje veiks iki lapkričio 7 dienos.