Gruodžio 10 d. galerijoje vyko projekto „Vienijantis kūrybiškumo centras – Pragiedrulių sodyba“ pristatymo renginys. Projektas finansuojamas iš Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo programos „Kultūra“.

Renginio metu pristatyta kūrybiškumo centro – Pragiedrulių sodybos koncepcija, diskutuota apie kūrybišką vietokūrą, bendruomenės įtraukimą į edukacinę veiklą, skatinant kūrybinį iniciatyvumą ir  verslumą.

„Galerija yra šio Panevėžio miesto savivaldybės vykdomo projekto partnerė. Mes rūpinsimės taikomosios dailės studijos įrengimu ir tolimesne jos veikla – edukaciniais užsiėmimais. Pasiremsime didžiule galerijos sukaupta patirtimi vykdant įvairių dailės sričių edukaciją vaikams ir suaugusiesiems“, – sakė Panevėžio miesto dailės galerijos direktorius Egidijus Žukauskas.

Pagal projektą, studijoje kartu dirbs ir menininkai, ir tautodailininkai, bus įtraukiama vietos bendruomenė.

„Dailės studijoje pagrindinis dėmesys bus skirtas taikomajai dailei ir Panevėžio regionui būdingos kultūros – lino darbų kūrimui. Planuojama rengti edukacinius užsiėmimus pagal amžiaus grupes, sudėtingumą ir lauktiną rezultatą. Originalūs darbai iš lino ir kitų medžiagų bus kuriami naudojant batikos ir cianotipijos metodus,“ – sakė projekto koordinatorė Lina Zupkaitė.

Įgyvendinant projektą poeto Juozo Čerkeso-Besparnio sodyba atgis naujam gyvenimui. Šalia rekonstruoto raudonų plytų pastato bus įrengtas stiklinį priestatas su 350 kv. m ekspozicijų, kūrybinių veiklų, konferencijų, poilsio, higienos ir kitomis patalpomis, sutvarkyta aplinka, įveistas ekologinis sodas. Taip pat bus įkurtos teatro, muzikos ir dailės studijų erdvės ir menininkų rezidencija.

Panevėžio miesto savivaldybės projekte kartu su Panevėžio miesto dailės galerija dalyvauja ir kitos kultūros įstaigos –  Panevėžio muzikinis teatras, teatras „Menas“, taip pat „Aukštaičių-Žemaičių“ bendruomenė.