Spalio 16 dieną 17 val. Panevėžio fotografijos galerijoje atidaroma Virginijaus Kinčinaičio mobilografijos paroda „Sublime 4“. Tai jau ketvirtoji šios parodos versija, šiemet visa apimtimi pristatyta Vilniaus rotušėje, vėliau, kaskart atitinkamai pritaikant ją prie ekspozicinių erdvių, dar rodyta Šiauliuose ir Palangoje.

Nors daugumai V. Kinčinaitis yra geriau žinomas kaip meno ekspertas, tyrėjas, įvairių meno projektų kuratorius ir menotyrinių straipsnių autorius, tačiau šį kartą lankytojai kviečiami susipažinti ne su jo tekstais, o priešingai – ne mažiau įtaigia vaizdų kalba.

Tai mobiliuoju telefonu sukurtos fotografijos, kuriose autorius su jam būdingu kritiniu įžvalgumu, regis, niekuo neišskirtinius kasdienybės fragmentus pateikia žiūrovams kaip akivaizdžiai kitos estetinės kokybės vaizdą. Nors neretai tai daroma su lengva ironija ir neabejotinai visada siejant su daug platesne ir gilesne kultūrine patirtimi.

„Keistumas yra vienas iš nuolatinių Kinčinaičio nuotraukų, darytų telefonu ir ištrauktų pro instagramo kvadratą, bruožų. Ne paprastas keistumas, o toks, sakykim, poetinis ar prozinis, kai įprasta reikšmė kinta naujai ar kitaip peržengia kalbos ribą. O gal ir kultūros, stereotipų sienas. Ir tai daro ne kaip nors politiškai angažuotai, o su entuziazmu atradėjo, kuris ir pats dar nežino, kuo viskas baigsis, bet aiškiai jaučia, kad kadras gyvas, pulsuoja, kad skleistis turi potencialo“, – teigia meno kritikė Monika Krikštopaitytė.

Paroda Fotografijos galerijoje veiks iki lapkričio 9 dienos.

***

Virginijaus Kinčinaičio nuotr.