Kovo 1 dieną Panevėžio miesto dailės galerijos skyriuje – Fotografijos galerijoje atidaroma Vilmos Samulionytės fotografijų paroda „60 monumentų“.

Menininkės fotografijų serijos objektas – civilinės metrikacijos skyriai. Lietuvoje jų yra šešiasdešimt. Sovietiniais laikais reorganizavus valstybinę santvarką, visuomenės ritualai turėjo taip pat kisti. Naujai įkurti Civilinės metrikacijos skyriai pakeitė buvusias tradicines santuokos vietas ir tai tapo vienintele oficialia institucija, kuri galėjo įteisinti santuoką. Tokios dirbtinai sukonstruotos erdvės staiga tapo ir „gyvenimo šventės” vieta, kurią seniau dažniausiai įprasmino bažnyčia.

Po Sovietų Sąjungos griūties Civilinės metrikacijos skyriai išliko ir toliau atlieka savo funkciją. Kitą vertus, dabar santuoką oficialiai galima vėl įteisinti ir bažnyčioje. Per pastarąjį dešimtmetį pastebimas nuoseklus metrikacijos skyrių tuštėjimas.

„Serijoje dokumentuojamas sovietinių laikų palikimas, kuris egzistuoja kaip reliktinis objektas, bet ne visai beatliekantis savo funkcijas. Fotografijų frontalinė kompozicija ir koncentracija į pagrindinį objektą – stalą, ant kurio pasirašomas sprendimas, nukreipia mintį į institucijos biurokratiškumą, o matomas interjerų dekoratyvumas išryškina dirbtinį erdvių sakralumą.

Serijoje naudojamas tipologiškumo principas dokumentuoja ir sovietinės ideologijos vizualios kultūros principus, ir savo tuštumu akcentuoja onumentalios pompastikos nehumaniškumą,“ – rašoma parodos anotacijoje.

Vilma Samulionytė (1978 m.) baigė fotografijos studijas Prahos menų akademijoje, Fotografijos katedroje (FAMU). Studijų metais aktyviai dalyvavo parodinėje veikloje ir yra gavusi Lietuvos bei Čekijos kultūros ministerijų stipendijas edukacijai ir parodų organizacijai. Autorė yra surengusi personalinių parodų ir dalyvavusi grupinėse parodose Lietuvoje, Turkijoje, Čekijoje, JAV, Slovėnijoje ir kt. Po studijų Prahoje dvejus metus dirbo fotografe  Rijade (Saudo Arabija). 2013–2015 m. dalyvavo keliaujančioje bienalėje „Young European Talents”. 2013 m. ir 2017 m. ji tapo „Unesco/Aschberg“ rezidencijų programos dalyve „Instituto Sacatar“, Itaparikoje (Brazilijoje).

2017 m. su režisiere Jūrate Samulionyte sukūrė filmą „Močiute, Guten Tag!”. Paraleliai jam buvo sukurta paroda ir išleista knyga. Dabartiniu metu tęsia fotografinius bei audiovizualinius projektus Lietuvoje.

Paroda veiks iki balandžio  1 dienos.