Rugsėjo 12 d. 11–16 val. Panevėžio miesto dailės galerijos Keramikos paviljone vyks tarptautinė teorinė konferencija „Keramikos meno tendencijos“. Tai renginys, pratęsiantis XXII Panevėžio tarptautinį keramikos simpoziumą.

Konferencijoje Lietuvos ir užsienio profesionalūs keramikos meno tyrinėtojai nagrinės aktualius šios dailė šakos klausimus. Lietuvoje keramikos menas nėra plačiai tyrinėjama sritis, todėl organizatoriai tikisi, jog tokio pobūdžio konferencija pravers tiek patiems menininkams, menotyrininkams, tiek ir plačiajai visuomenei.

Pranešimus naujausiomis keramikos temomis skaitys lektoriai iš Latvijos, Lietuvos bei Lenkijos. Meno ir dizaino istorikė, kuratorė dr. Anna Wiszniewska savo pranešime „Šiandieninė Lenkijos meninė keramika“ pristatys jauniausios menininkų kartos ir jų formuojamų studijų kūrybinius klausimus. Mokslininkė dirba Lenkijos dailės akademijoje Varšuvoje, yra parašiusi monografijų keramikos temomis, analizavo Pablo Pikaso keramikos kūrinius ir jo stilistikos įtaką lenkų meninei ir taikomajai keramikai.

Latvijos šiuolaikinės keramikos centro direktorius Valentins Petjko analizuos pagrindines latvių keramikos šiandienines tendencijas ir svarbiausius šalies renginius, skirtus keramikos meno plėtotei. V. Petjko yra Latvijos dailės akademijos doktorantas, aktyviai užsiima kuratorine veikla, dalyvauja konferencijose, yra vienas iš tarptautinio keramikos simpoziumo „Ceramic Laboratory“ organizatorių.

Lietuviškąją dalį analizuos menotyrininkė dr. Lijana Šatavičiūtė-Natalevičienė savo pranešime „Tolyn nuo pramintų takų: šiuolaikinės lietuvių keramikos iššūkiai“. L. Šatavičiūtė-Natalevičienė yra Lietuvos kultūros tyrimų instituto vyresnioji mokslo darbuotoja. Mokslinių tyrimų kryptis – istorinė ir šiuolaikinė Lietuvos bei Vakarų Europos taikomoji dailė, dizainas ir dailieji amatai.

Keramikas doc. Remigijus Sederevičius technologinius aspektus nagrinės pranešime „3D keramikos spausdinimo patirtys ir iššūkiai“. R. Sederevičius – Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto (VDA KF) keramikos ir porceliano katedros vedėjas, nuo 2011 m. VDA KF taikomosios keramikos bakalauro ir magistrantūros studijų programos vadovas. Keramikas yra Lietuvos dailininkų sąjungos narys, tarptautinių kaulinio porceliano simpoziumų „Idėja“ organizatorius ir dalyvis, pelnęs tarptautinius apdovanojimus keramikos dizaino ir meninės keramikos srityse.

Renginys nemokamas.

 

PROGRAMA

11.00 dr. Anna Wiszniewska (Lenkija) „Šiandieninė Lenkijos meninė keramika“

12.30 Valentins Petjko (Latvija) „Latvijos šiuolaikinė keramika“

13.15 –14.00 Pertrauka

14.00 dr. Lijana Šatavičiūtė-Natalevičienė (Lietuva) „Tolyn nuo pramintų takų: šiuolaikinės lietuvių keramikos iššūkiai“

15.00 doc. Remigijus Sederevičius (Lietuva) „3D keramikos spausdinimo patirtys ir iššūkiai“

Konferenciją finansuoja: Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Panevėžio miesto savivaldybė.