Gegužės 10–11 dienomis Panevėžio miesto dailės galerijoje vyko tarptautinė konferencija „Keramikos tradicija ir šiandiena“. Tai renginys, pratęsiantis XXIII Panevėžio tarptautinį keramikos simpoziumą. Konferencijos renginiuose dalyvavo didelis būrys keramikos meno profesionalų ir besidominčiųjų šia dailės šaka. Mokiniai ir jaunimas aktyviai įsitraukė į kūrybinius keramikos ir animacijos užsiėmimus.

Gegužės 10 d. konferencija prasidėjo moksline dalimi. Pranešimus keramikos meno temomis skaitė  Lietuvos ir Latvijos lektoriai. Menotyrininkė Aurelija Seilienė (Lietuva) apžvelgė Lietuvos keramikos raidą nuo liaudies tradicijos iki šiuolaikinio meno kūrinio. Doc. dr. Inese Sirica (Latvija) skaitė pranešimą „Latvijos tradicinė keramika šiandien: viešos meistriškumo pamokos, parodos, amatininkai ir teatras“.

Doc. Līga Skarina (Latvija) kalbėjo apie nacionalinės tradicinės keramikos įtaką Latvijos dailės akademijos keramikos katedros kūrybinei  plėtrai. Doc. Rasa Justaitė-Gecevičienė (Lietuva) pristatė pastarojo dešimtmečio Vilniaus dailės akademijos keramikos katedros studentų darbus, analizavo, kaip juose atsispindi naujausios tendencijos ir senųjų tradicijų įtaka.

Pirmosios konferencijos dienos vakare galerijos kiemelyje lankytojai klausėsi Jono Sikorskio (saksofonas) ir Džiugo Juzėno (elektrinė gitara) atliekamos muzikos. Tuo tarpu čia pat rutuliojosi svarbus meninis vyksmas – keramikai Vilija ir Osvaldas Balčiūnai degė keraminę ugnies skulptūrą „Stichijos”. Visą dieną vykusio kūrybinio proceso finalas – ugnies skulptūros atidengimas žiūrovams.

Gegužės 11-ąją,  antrąją konferencijos dieną,  suaugusieji  ir vaikai buvo pakviesti prisiliesti prie molio savo rankomis ir išbandyti tradicinius keramikos lipdymo būdus su edukacijos specialistais Egle Čibinskiene, Eugenijumi Čibinsku ir Artūru Stančiku.

Vaikams ir jaunimui skirtose kūrybinėse animacijos dirbtuvėse dailininkas, animacinių filmų režisierius Antanas Skučas eksperimentavo jungdamas molį su išmaniosiomis technologijomis. Taip pat surengta išvyka į Upytės tradicinių amatų centrą, kur vyko raugo, raku ir juodosios keramikos degimo technikų demonstravimas.

Konferencijoje dalyvavo gausus būrys keramikos meno profesionalų ir besidominčiųjų šia dailės šaka iš Latvijos.

Ši tarptautinė konferencija – vienas iš pagrindinių projekto „Tarpvalstybinė lojalumo programa kultūrai ir turizmui skatinti“ renginių. Projektas įgyvendinamas pagal Europos kaimynystės priemonę ir yra finansuojamas Europos Sąjungos.

Gedimino Kartano ir Linos Zupkaitės nuotr.