Gruodžio 14 d. 17 val. Panevėžio miesto dailės galerijos skyriuje – Fotografijos galerijoje atidaroma Šiaurės Lietuvos fotomenininkų asociacijos fotografijų paroda „Portretas“.

Parodoje savo kūrinius pristato 22 autoriai: Algimantas Aleksandravičius, Stanislovas Bagdonavičius, Alis Balbierius,  Audrius Balčėtis,  Kęstutis Čepėnas, Marija Šileikaitė-Čičirkienė, Ramūnas Danisevičius, Evaldas Ivanauskas,  Liucija Karalienė, Petras Kaupelis, Virginijus Kinčinaitis,  Žilvinas Kropas, Valentinas Pečininas, Stasys Povilaitis, Andrius Repšys, Normantė Ribokaitė, Saulius Saladūnas, Jonas Staselis, Alvydas Stauskas, Alvydas Šalkauskas,  Remigijus Venckus, Vilija Visockienė.

„Vienas iš dailei ypatingai reikšmingų didžiųjų žanrų yra portretas. Fotografijos diskurse portretas puikiai sutaiko paveikslinio vaizdavimo ir apnuogintos tikrovės atspindėjimo dokumentinę strategiją. Nors galima ir sutikti su mintimi, kad kaip ir dailė, taip ir fotografija neretai yra priverstos paisyti  kanoninių portreto konstravimo normų, tačiau fotografijoje yra vienas stebinantis ir pranašumą signalizuojantis momentas – portretuojamasis ir jo aplinka yra įamžinti, dažnai nenuspėjamos ir nerežisuotos, sekundės dalyje.

Atsitiktinumo momentas, išplėšiantis iš mirtinos laiko tėkmės realybės likutį, fotografiją paverčia ypatinga mūsų dienų medija. Pasaulis sustabdomas ten, kur jokia plika ir kasdiene akimi šio sustabdymo mes neturime galimybės regėti. Maža to, šio sustabdymo, kad ir kiek stengtumėmės, visiškai neišpozuosime. Vadinasi, portretas yra vienas iš tų unikalių žanrų, kur dialogas plėtojamas tarp bandymo pozuoti ir iki galo aiškiai neparengtos, neartikuliuotos, o labiau grynos tikrovės“, – parodos anotacijoje rašo prof. dr. Remigijus Venckus.

Paroda veiks iki 2023 m. sausio 14 dienos.