Panevėžio miesto dailės galerija šiuos parodų metus užbaigia didele grupine paroda „Laisvai“ Fotografijos galerijoje. Čia savo darbus pristato Šiaurės Lietuvos fotomenininkų asociacija. Parodos atidarymas vyks gruodžio 22 d. 17.30 val. Dailės galerijoje (Respublikos g. 3, Panevėžys). Paroda iki sausio 29 dienos bus eksponuojama Fotografijos galerijoje (Vasario 16-osios g. 11, Panevėžys).

„Šių metų paroda yra manifestas apie kūrėjų požiūrį į gyvenimą, matymą, jauseną. Fotografija mūsų gyvenimuose yra stipri jėga, vedanti pirmyn ir verčianti atsisukti atgal. Apžvelgti akimirkas, kurių niekada nebebus, atsisukti į įvykius, būsenas, iliuzijas.

Unikali galimybė pamatyti tiek daug Lietuvos kūrėjų, kurie formuoja fotografijos istoriją, kultūrines vertybes, suvokimą.  Galimybė susipažinti ir prisiliesti prie kiekvieno autoriaus braižo. Galimybė suprasti, sujungti ir išskirti autorius“, – parodos anotacijoje rašo Šiaurės Lietuvos fotomenininkų asociacijos pirmininkė Liucija Karalienė.

Asociacija jungia Panevėžio, Šiaulių, Dusetų, Biržų, Vilniaus miestų fotomenininkus, meno kūrėjus. Šioje parodoje savo kūrinius pristato net 22 iš 25 asociacijos narių. Tai Algimantas Aleksandravičius, Stanislovas Bagdonavičius, Alis Balbierius, Kęstutis Čepėnas, Marija Šileikaitė-Čičirkienė, Ramūnas Danisevičius, Irena Giedraitienė, Liucija Karalienė, Petras Kaupelis, Žilvinas Kropas, Darius Misiūnas, Valentinas Pečininas, Stasys Povilaitis, Andrius Repšys, Normantė Ribokaitė, Saulius Saladūnas, Jonas Staselis, Lionginas Skrebė, Alvydas Stauskas, Alvydas Šalkauskas, Arūnas Švelna, Vilija Visockienė.

„Metai, kurie uždarė visuomenę, tapo reikšmingi mūsų asociacijai. Pirmą kartą asociacija jungia ne tik Panevėžio miesto kūrėjus. Mes tapome didesni, stipresni, vieningesni. Tradicija parodyti savo miestui metų darbą virto prisistatymu ir susipažinimu iš arčiau. Susipažinimą per akimirką, prisilietimą per vizualumo tašką“, – rašoma parodos anotacijoje.

Panevėžio fotomenininkus vienijančios metų parodos pradėtos rengti 1997-aisiais, Fotografijos galerijai minint penkerių metų sukaktį. Simboliškai – kiekvienų metų gruodžio mėnesį, artėjant Kalėdoms ir Naujiesiems metams, taip pažymint galerijos atidarymo dieną – gruodžio 30-ąją.

„Tradicija tęsiama ir šiemet, bet kartu atsiranda naujovė  – prie panevėžiečių fotomenininkų parodoje jungiasi ir asociacijos nariai iš kitų Lietuvos miestų. Tad parodos lankytojams atsivers dar įvairesnis šiandieninio fotografijos meno vaizdas“, – sakė Panevėžio miesto dailės galerijos direktorius Egidijus Žukauskas.