Fotografijos galerijoje iki balandžio 17 dienos eksponuojama panevėžiečio fotomenininko Sauliaus Saladūno fotografijų paroda Atminties rekonstrukcija arba po 55 metų apie babą ir save“.

„Ši idėja kilo iš mano pirmosios fotografijos, darytos prieš 55 metus. Ta pablukusi ir nelabai ryški fotografija, kurioje mano baba su gėlėmis rankose, sužadino prisiminimus apie vaikystėje su broliu praleistas vasaras Kruopinių kaimo vienkiemyje, kur esu gimęs. Šiuo metu ten tuščias dirbamos žemės laukas, o prisiminimai atgamina visai kitokį vaizdą.

Nutariau tai atkurti fotografuodamas vaizdinius, kurie atitiktų mano prisiminimus apie babą ir save. Apėmusi nostalgija, dėl kurios prisiminimai išsikreipė ir ėmė nebeatitikti išties vykusių įvykių, privertė keisti originalią atmintį, įtraukiant vaizdinius iš gyvenimo patirties. Apie  prisiminimų transformavimąsi yra plačiai rašiusi Elizabeth Loftus, viena pirmųjų psichologijos tyrinėtojų, studijavusių atminties rekonstrukciją“,  – sako parodos autorius.

Filosofo Jurgio Dieliauto teigimu, parodos lankytojas atsiduria vizualinėje rekonstrukcijoje.

„Fotografinė, autorinė rekonstrukcija, vedanti savos atminties maršrutu, vizualinės atminties ir užmaršties vietomis, nuo vienos, pamirštos fotografijos einanti šiais įvairialypiais vietų, peizažų, kraštovaizdžių ir vietovių fragmentų  panašumo maršrutais. Visur mus lydi panašumo nuojautos, pajautos, ištikties, poveikio ir jautros maršrutais vedina žydinti jautra. Per tai, kas žydi, kas vysta, kas klesti ir kas gaišta vizualiniame gimties cikle, per tai mes regime šį maršrutą“, – apie parodą rašo J. Dieliautas.

Saulius Saladūnas – Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys nuo 1989 metų. Keletą metų buvo šios organizacijos valdybos narys ir Panevėžio skyriaus atsakingasis sekretorius. Meno kūrėjo statusas suteiktas 2005 metais.

S.Saladūnas yra surengęs daugiau kaip 20 personalinių ir dalyvavo daugelyje įvairių grupinių parodų Lietuvoje bei užsienyje. Menininko kūrinių yra įsigiję Lietuvos dailės muziejus, Lietuvos fotomenininkų sąjunga, Šiaulių fotografijos muziejus, Panevėžio miesto dailės galerija.

Kūrėjas nuolat dalyvauja kūrybiniuose fotografų simpoziumuose Nidoje, fotografų pleneruose, 2011m. ir 2013 m. – Panevėžio tarptautinėje fotografijos bienalėje „Žmogus ir miestas“.

Už kūrybą menininkas pelnė apdovanojimus Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Japonijoje, Rusijoje, Čekijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje, JAV. Svarbiausi iš jų: 3 vietos prizas 1984 m. Paryžiuje (Prancūzija) vykusioje parodoje AUTEUROP-84; 1993 m. aukso medalis 53-ąjame tarptautiniame fotografijos salone Japonijoje; 2003 m. Lietuvos kultūros ministerijos diplomas; 2010 m. Lietuvos fotomenininkų sąjungos aukso ženklelis ir premija už kūrybinius nuopelnus; 2015 m. Lietuvos kultūros ministerijos stipendija. 2015 m. kūrėjas išrinktas Metų panevėžiečiu kultūros ir meno srityje.

2020 metais S. Saladūno fotografijų ciklą „Plokštumos“ Dailės galerija pristatė tarptautinėje šiuolaikinio meno mugėje „ArtVilnius 2020“.