Rugsėjo 6 d. Panevėžio miesto dailės galerijos skyriuje – Fotografijos galerijoje atidaroma Michelos Petrocchi (Italija) fotografijų paroda „Istorijos apie žemę ir vandenį“. Parodos pristatymas vyks rugsėjo 9 d. 16 val., jame dalyvaus autorė.

M.Petrocchi fotografijų tema – nedideli italų agrokultūros ūkiai, kurie vysto aplinkai nekenksmingą žemės ūkio veiklą darnoje su gamta, tausodami aplinką, atgaivindami apleistas augalininkystės šakas, išlaikydami autentišką kraštovaizdį. Visa tai autorė regi kaip alternatyvą neatsakingam ir žalingam žemės eikvojimui.

„Dirvožemio naudojimas lemia precedento neturinčius kraštovaizdžio, ekosistemų ir aplinkos pokyčius. Kaimo kraštovaizdžiai keičiasi dėl žemės ūkio intensyvėjimo, kaimo nykimo ir miškų naikinimo“ , – sako M. Petrocchi. – Man ši tema labai rūpi, nes esu žmogus, labai prisirišęs prie žemės, visada gyvenau kaimiškoje vietovėje kartu su gyvūnais. Teritorija man turi labai svarbią vertę, nes gyvenu su ja kasdien“.

Pasirinkusi reportažo formą ir fotografuodama ūkius keliose Tuskijos vietovėse, menininkė siekė „parodyti realybę be filtro“. Jos herojai – žmonės, motyvuotai pasirinkę savo gyvenimo tikslą ir būdą, kai kurie iš jų – keitę jį 180 laipsnių kampu, ryžęsi drąsioms permainoms. Tai  Ludovico, kuris dirbo architektu Romoje ir nusprendė palikti miestą, kad sugrįžtų į gimtinę prie Bolsenos bei imtųsi senelio ūkio, ar Joy, Niujorką pakeitusi į Gradolio kalvas, ištekėjusi už piemens ir kartu su juo atgaivinusi nykstantį vynuogyną.

Fotografės istorijos apie žemę, vandenį ir žmones, nors būdamos ir labai asmeniškos, prabyla apie globaliai svarbius dalykus – žmogaus ir gamtos ryšį, jo transformaciją, lemiančią mūsų planetos ateitį.

„Fotoreportažais menininkė pasakoja kiekvieno ūkio skirtingas istorijas. Autorei patinka bendrauti su žmonėmis, tad prieš fotografuodama ir įamžindama akimirką, ji įsiklauso į veikėjų pasakojimus ir vertybes. Fotografijai būdingas realistiškumas, kontrastai, dokumentiškumas, ji yra įtaigi – menininkė puikiai geba užfiksuoti ir perteikti skirtingas nuotaikas bei atmosferą. Peizažuose naudojamas kontrastas fotografijai suteikia dailės kūriniams būdingų bruožų: grafiškų linijų, baltų ir juodų plokštumų kompozicijų. Juodai balta fotografija neapibrėžia laiko – tu tarsi keliauji laiku, nors esi čia“, – teigia parodos kuratorė Marija Rudokaitė-Kazlauskė.

Apie autorę:

Michela Petrocchi – 22 metų fotografė, gyvena ir kuria Gradolyje, mažame mieste Alta Tuskijoje, įsikūrusiame prie Bolsenos ežero, Viterbo provincijoje, Italijoje. Nuo vaikystės domėjosi fotografija, mokėsi meno mokykloje, ją baigusi 2021 metais įstojo į fotografijos studijas  Lorenzo da Viterbo meno akademijoje.  Šiuo metu čia gilina žinias reportažų fotografijoje.

Paroda Fotografijos galerijoje veiks iki spalio 1 dienos.

Parodą iš dalies remia Gradolio miesto savivaldybė (Italija) ir Panevėžio miesto savivaldybė.