Sausio 20 d. 16 val. Panevėžio miesto dailės galerijoje vyks Jono Staselio fotografijų parodos „Kaukių balius“ pristatymas. Renginyje dalyvaus parodos autorius, taip pat filosofas, rašytojas Liutauras Degėsys ir poetė Elvyra Pažemeckaitė.

Paroda „Kaukių balius“ siekia atskleisti pirmojo Nepriklausomybės dešimtmečio grožio konkursų spindesį ir skurdą, laikmečio socialinių kontekstų komiškumą ir absurdą.

„Ši paroda reportažinės fotografijos priemonėmis demonstruoja, kad ne tik grožio konkursų pasaulis gali būti eksponuojamas kaip iliuzinis, dirbtinis, apsimestinis, nuolat kintantis kaukių – socialinių vaidmenų kaleidoskopas. Fotografijose socialinė tikrovė iškyla kaip nesibaigiantis kaukių balius, kaukių karnavalas, – parodos anotacijoje rašo Liutauras Degėsys. – Nepriklausomybė jau iškovota, bet demokratiją dar teks susikurti, ir ji neatsiras iš karto, burtų lazdelės ar konstitucijos mostelėjimu. Ir tos demokratijos dar taip nedaug. O taip norisi stebuklo. Nors pusdieniui, nors trumpam – apsimesti, įgyti ypatingų galių ir savybių, susikurti iliuzinį, dirbtinį spektaklio, vaidinimo, karnavalo pasaulį, kad galėtum įveikti kasdienybės pilkumą, nuobodulį, porevoliucinės depresijos apatiją ir nusivylimą. Apsigyventi Venecijos karnavale Milano madų ir mafijos dekoracijose. Užsimiršti cirko klounadose, burtininkų ir magų pranašystėse. Staiga išsiskirti iš minios, pademonstruoti savo pinigų, kūnų, jėgos pranašumą lėtos kasdienybės pasaulyje.“

Jonas Staselis – fotografas, parodų kuratorius, kultūros prodiuseris. Surengė personalinių parodų Vilniuje ir Šiauliuose, dalyvavo grupinėse vizualiojo meno parodose, yra daugelio fotografijos albumų sudarytojas. 1992–2005 metais jis dirbo dienraščio „Lietuvos rytas“ fotožurnalistu, parodoje „Kaukių balius“ eksponuojamos 1992–2000 metais jo sukurtos fotografijos.

Vasario 7 d.  17.30 val. galerijoje vyks susitikimas su parodos autoriumi, jo metu bus atskleista, kas liko parodos užkulisiuose, t.y. bus galima pamatyti darbus, kurie nebuvo eksponuoti, išgirsti reportažinės fotografijos meistro pasakojimus apie 20 a. paskutiniame dešimtmetyje iliuzinio grožio pasaulio įtaką demokratiją pradedančioje kurti visuomenėje.

Paroda Panevėžyje veiks iki vasario 18 dienos.

Parodos kuratoriai: Birutė Skaisgirienė ir Liutauras Degėsys. Parodos organizatoriai: Lietuvos spaudos fotografų klubas, MB „Uždaros teritorijos“, Panevėžio miesto dailės galerija. Parodą finansuoja: Vilniaus miesto savivaldybė, LATGA.