Balandžio 27 dieną Dailės galerijoje (Respublikos g. 3) atidaroma paroda „Lietuvos šimtmečio tautodailė Panevėžio krašte“.

Tradicinė, kasmetinė Aukštaitijos regiono tautodailės meistrų rengiama paroda šiemet atsigręžia į Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį. Valstybės atkūrimo jubiliejui skirtoje parodoje lankytojai gali išvysti tautine simbolika persmelktų kūrinių. Rengiant parodą autoriai buvo kviečiami permąstyti valstybingumo ir tautiškumo idėjas bei vertybes, savitai jas atspindėti savo kūriniuose, todėl greta tradicinės tematikos šiemet parodoje atsiranda nemažai tautinių spalvų, neretai pasitelkiamas ir Vyčio simbolis.

Kaip ir kasmet, parodoje pristatoma Anykščių, Biržų, Kupiškio, Pasvalio, Panevėžio, Rokiškio ir Ukmergės kraštų tautodailė. Čia eksponuojama tradicinių žanrų įvairovė: kaip visada dominuoja tapyba, galerijos erdvėse vietą randa medžio drožyba, pasižyminti religine tematika, taip pat akmens skulptūra, grafika, kalvystė, šiemet pasipildžiusi didesniu skaičiumi tradicinių kryžių. Pakankamai gausi ir keramikos ekspozicija, kurioje dominuoja puodžių darbai.

Taip pat verta atkreipti dėmesį į odos, veltinio kūrinius, audinius, mezginius, juvelyrinius dirbinius, karpinius, pynimus iš vytelių bei floristinius paveikslus. Siekiant susipažinti su paprotiniais menais, svarbu apžiūrėti šiaudinius sodus, verbas ir margučius.

Aukštaitijos tautodailės parodos yra rengiamos nuo 1990 metų ir kaskart sulaukia itin didelio lankytojų susidomėjimo. Po parodos dalis darbų tradiciškai yra atrenkami į Respublikinę parodą, vyksiančią Vilniuje.

Parodos atidarymo dieną, 12 val., žiniasklaidos atstovai kviečiami į spaudos konferenciją.