Gruodžio 22 dieną 16 val. Panevėžio miesto dailės galerijoje atidaroma miesto fotografų metinė paroda „Pokalbis su laiku“.

„Metų malūnui baigiant sumalti paskutines 2017-ųjų dienas, Panevėžio fotografai – žinomi fotomenininkai ir jaunieji, pakvietė į tradicinę parodą miesto Dailės galerijoje, jau 20-tą kartą bendra ekspozicija paminėdami metų baigtį. Ketvirčio amžiaus – 25 metų –  jubiliejus  sukanka Panevėžio fotografijos galerijai. Tad visai nenuostabu, kad  trys Gedimino Kudirkos fotografijos skirtos buvusiai ilgametei Fotografijos galerijos vadovei – „Paskutinė Marijos darbo valanda Fotografijos galerijoje“. Daugiau nei du dešimtmečius M. Šileikaitės-Čičirkienės vadovaujama galerija daug prisidėjo prie vadinamosios Panevėžio fotografijos mokyklos suklestėjimo, o žinomas kino ir fotografijos kritikas Skirmantas Valiulis Panevėžį pavadino fotografijos Meka.

Penkiolika autorių, skirtingai reginčių pasaulį, atveria margą įvairios tematikos, įvairaus formato, įvairios stilistikos ir įvairaus meninio lygio vaizdų kaleidoskopą. Regis, kolektyvinės parodos labiausiai mėgstamos žiūrovų, kurie gali rasti darbų, tinkančių patiems įvairiausiems skoniams – nuo elementaraus realizmo iki konceptualumo, abstrakcijos ar metaforos.

Trumpai apie įspūdį, kurį palieka fotografų kūriniai. Įdomu įsižiūrėti į naujas ar mažiau žinomas pavardes. Jaunieji nenuvilia –  miesto praeitis ir dabartis domina Kostą Kraniauską, graži Simono Barono gatvės fotografijų šviesa, švelni Augusto Marozo žmogaus kūno levitacija apleistyje.

Savotiškas atradimas – nespalvotos Andriaus Repšio fotografijos, kalbančios apie šviesą tamsoje. Tai linijų instaliacija iš paukščio skrydžio. Indrė Stulgaitė-Kriukienė tyliai ir trapiai kalbina laiką žemės ir linijų formomis. Gamta transformuoja laiką Alio Balbieriaus ir Algimanto Lūžos kūriniuose. Liongino Skrebės ir Audriaus Balčėčio fotografijose glaudus ryšys su laiku ir esmės laikinumu. Gamtos mylėtojų akį patrauks du Kęstučio Čepėno retos pelėdos „portretai“.

Žinomiausi šios parodos panevėžiečiai – fotomenininkai turi sau būdingą kūrybinį braižą ir atpažįstamumo vertę. Sugestyvūs Stasio Povilaičio prisiminimų sluoksniai suveda į laiko tėkmės pusiausvyrą, Marija Šileikaitė-Čičirkienė įvairių spalvų pagalba piešia likimo linijas, priartėdama prie abstrakčių įžvalgų, Stanislovas Bagdonavičius savo kūriniais priverčia mąstyti apie kūno ir sielos meditaciją laike, Valentinas Pečininas dvigubo vaizdo pagalba perkelia žiūrovą iš išgyventos egzistencinės praeities į realistinę dabartį,“ – rašo parodos anotacijos autoriai Alis Balbierius ir Valentinas Pečininas.

Panevėžio fotografai turi ir tradicijų, ir atminties – tai liudija ir ši marga  paroda. Ją Panevėžio dailės galerijoje surengė Panevėžio fotomenininkų  iniciatyvinė grupė – Valentinas Pečininas, Indrė Stulgaitė-Kriukienė, Marija Šileikaitė-Čičirkienė.

Paroda veiks iki 2018 metų vasario 20 dienos.