Rugpjūčio 8 d. 17 val. Panevėžio miesto dailės galerijoje atidaroma paroda „Lietuvos šimtmečio puslapiai“. Tai visų šalies archyvų bendras projektas, skirtas šalies valstybingumo šimtmečiui paminėti.

 

Parodoje eksponuojami šimtas svarbiausių įvykių, užfiksuotų archyviniuose dokumentuose, nuotraukose ir užrašuose. Šie dokumentai – pirminiai ir nenuginčijami istoriniai šaltiniai, liudijantys apie mūsų šalies kultūrinį, ekonominį, socialinį ir politinį augimą. Dokumentai datuojami nuo 1918 iki 2018 metų.

 

Šalies istorija, kuri saugoma archyvuose, – prieinama kiekvienam, tačiau nedaugelis žino, kokius dokumentus saugo archyvarai ir kaip iš tiesų atrodo jų originalai. Todėl Lietuvos archyvų darbuotojai peržiūrėjo 100 metų laikotarpį ir atrinko 100 reikšmingiausių įvykių ir juos reprezentuojančius dokumentus, kurių originalus saugo archyvai.

Ši ekspozicija kitokia nei įprasta. Lankytojams pristatoma spalvų ir šviesų instaliacija – 50 kubų. Pasirinkdami tokį eksponavimo būdą archyvarai pabrėžia, kad šalies istorija yra ir turi būti prieinama kiekvienam, o saugoma dokumentinė medžiaga – viešinama ir platinama. Instaliacijos fone skambės ištraukos iš XX a. pradžios lietuviškų radijo laidų.

Paroda Dailės galerijoje veiks iki rugpjūčio 30 dienos.

 

Pagrindiniai projekto rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos vyriausiojo archyvaro tarnyba.