Artėjant Panevėžio išvadavimo iš bolševikų dienai – gegužės 19-ajai Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų Vyčio apygardos 5-osios rinktinės kariai ir Panevėžio miesto dailės galerijos darbuotojai pagerbė Lietuvos nepriklausomybės kovų karių kapus senosiose, Šv. Apaštalų Petro ir Povilo parapijos, kapinėse.

Prie Juozo Čerkeso-Besparnio, Jurgio Kaminsko, Ado Kiaušaičio, Jono Lelio, Mykolo Rasiulio, Mykolo Ruževičiaus, Jono Vainausko kapų ir prie nežinomo Lietuvos kario kapo kariai padėjo šamotines žvakides, kurias jie patys nulipdė galerijoje kūrybinių keramikos dirbtuvių metu. Simbolinės  namelio formos darbuose kovotojų už Nepriklausomybę  atminimui sužibo žvakių liepsnelės.

Kaip gidė talkino vietos bendruomenės „Už upės“ atstovė Vida Šimaitienė. Ji papasakojo apie senąsias miesto kapines ir čia amžino poilsio atgulusius Panevėžiui ir Lietuvai nusipelniusius žmones.

Jau tapo tradicija, kad Panevėžio miesto galerija ir 5-oios rinktinės kariai dalyvauja istorinės atminties akcijoje: sukuria – padedami Dailės galerijos menininkų – keramikos darbus ir jais pagerbia Lietuvos nepriklausomybės kovų karių kapus.

Panevėžys iš bolševikų buvo išvaduotas 1919 metų gegužės 19 dieną.