Panevėžio miesto dailės galerijos Keramikos paviljone balandžio 16 d. 17 val. atidaroma keramikės Eglės Einikytės-Narkevičienės paroda „InSide-OutSide“ arba „Išorė apie vidų“. Vienos ryškiausių viduriniosios kartos keramikės antropomofinių formų darbai  analizuoja žmogaus ir jį supančios aplinkos klausimus.

Eglė Einikytė-Narkevičienė Lietuvos meno lauke jau gerai pažįstama. Daugiau nei du dešimtmečius kūryba užsiimanti keramikė parodiniame pasaulyje aktyviai dalyvauja nuo 1997 m. Jos darbai buvo pristatyti daugiau nei penkiasdešimties skirtingo pobūdžio grupinių ir personalinių parodų Lietuvoje bei užsienyje. Pagrindinė autorės kūrybos ašis – skulptūrinė žmogaus figūra.

Pasak menotyrininkės Kamilės Pirštelytės, naujoje E. Einikytės-Narkevičienės parodoje „InSide-OutSide“  žiūrovas išvys pabaigos neturintį pasakojimą apie žmogų, lipdomą ir šlifuojamą išorės aplinkybių. „Žmogaus figūra menininkės kūryboje dominuoja neatsitiktinai. Susigūžę, gyvenimo palaužti, savo vidinių konfliktų supančioti žmonės vienaip ar kitaip atspindi kiekvieną iš mūsų: prigimtinį moralinį polinkį reflektuoti savo patirtis, reikšmę, užsidaryti baimių ir nerimo kiaute, greta verpiant painių tarpasmeninių santykių tinklą. Nors žmogaus tema, regis, plėtojasi kasmet įgaudama vis naują formą, šių metų parodoje ypatingas dėmesys kreipiamas į žmogaus dvasinio pasaulio užkulisius ir santykį su aplinka. Ji yra apie vidinį nuotolį ir artumą. Tarpasmeninį ryšį ir susvetimėjimą. Apie dualumą ir atsiskyrimą, lemiamą mūsų asmeninių charakterio bei patirčių suformuluotų ydų bei dorybių“, – sako menotyrininkė.

„Skulptūromis siekiau atskleisti žmogaus dvasinį santykį, veikiamą aplinkos, iš to kylantį egocentriškumą, įsiamžinimo poreikį, puikybę bei nepaliaujamą troškimą susigrąžinti vidinę struktūrizuotą tvarką, ramybę. Tiesa, man svarbu ne tik idėja, bet ir technologiniai keramikos subtilumai, prasmingas ekspozicijos išdėstymas. Dėl šios priežasties esu linkusi eksperimentuoti su atlikimo technikomis, degimo metodais. Šiai parodai ruošiausi jau porą metų.“ – teigė parodos autorė.

Panevėžiečiai su E. Einikyte-Narkevičiene jau turėjo galimybę susipažinti 2016 metais. Autorė dalyvavo XXI-ajame Panevėžio tarptautiniame keramikos simpoziume kartu su kitais šešiais dalyviais iš įvairių šalių. Keramikė yra vertinama Lietuvos ir užsienio meno publikos: 2016 m. pelnė Vilniaus keramikos meno bienalės II-ąją vietą, 2018 m. Tarptautiniame Ispanijos konkurse CICA užėmė III-ąją vietą, taip pat autorė buvo atrinkta dalyvauti tarptautiniuose konkursuose Latvijoje, Olandijoje, Korėjoje. Keramikės darbų yra Marko Rothko meno centre bei Ventspilio muziejuje (Latvija), Keramikos muziejuje (Alcora, Ispanija), Panevėžio miesto dailės galerijoje bei privačiose kolekcijose Amerikoje, Norvegijoje, Prancūzijoje, Švedijoje, Vokietijoje ir Rusijoje.

Eglės Eininkytės-Narkevičienės paroda „InSide-OutSide“ Panevėžio miesto dailės galerijos Keramikos paviljone veiks iki gegužės 25 dienos.