Balandžio 22 d. Daugpilio Marko Rothko meno centre atidaryta šiuolaikinės keramikos paroda „Saugus nesaugumas“. Meno centro lauko erdvėje eksponuojami kūriniai iš Panevėžio tarptautinių keramikos simpoziumų kūrinių kolekcijos.

Parodoje pristatomi lietuvių menininkų Eugenijaus Čibinsko, Nerutės Čiukšienės, Eglės Einikytės-Narkevičienės, Juozo Lebednyko ir Alvydo Pakarklio kūriniai.

„Iš prigimties žmogus saugiausiai jaučiasi jam pažįstamoje, nuspėjamoje aplinkoje. Jis jaučiasi pasitikintis savimi darydamas tai, ką geriausiai moka. Mes patys sau susikuriame saugią aplinką ir sąlygas būti: gyventi, kurti, judėti. Tai tarsi siekiamybė.

Tačiau kada tas procesas tampa tik judesiu iš inercijos? Kiek jame lieka tikro postūmio į priekį? Atradę tinkamą veiksmų formulę ją kartojame. Kartais neženkliai keisdami nereikšmingas detales, kad jaustumėmės vis dar nesustabarėję, bet tuo pačiu nepažeidžiami. Peržengiame menamas ribas tik labai gerai įvertinę ir numatę saugias pasekmes. Taip nejučia savo susikurtais šablonais glaistome nesaugumo pojūtį, ateinantį ir iš aplinkos, ir – ypatingai – iš vidaus“, – sako parodos kuratorė Aurelija Seilienė.

Parodos autorių kūriniai kalba apie tą saugią vietą, nedrąsius ir bauginančius sprendimus, balanso tarp saugumo ir ryžto paieškas. Visi kūriniai – galerijos  keramikos fondo eksponatai, sukurti per mieste vykstančius Panevėžio tarptautinius keramikos simpoziumus, kurie rengiami nuo 1989 metų. Juose jau dalyvavo 178 menininkai iš 37 valstybių.

„Galerija su Daugpilio Marko Rothko meno centru, kuris šiemet mini savo dešimtmetį, bendradarbiauja jau ne vienerius metus: keičiamės parodomis, dalyvaujame bendruose tarptautiniuose projektuose.  Džiugu, kad į meno centro dešimtmečiui skirtų parodų ir renginių ciklą buvome pakviesti su paroda iš galerijos šiuolaikinės keramikos rinkinio. Birželio mėnesį Fotografijos galerijoje rengsime parodą iš Marko Rothko menų centro fotografijos kolekcijos“, – sako Panevėžio miesto dailės galerijos direktorius Egidijus Žukauskas.

Paroda „Saugus nesaugumas“ Daugpilio Marko Rothko meno centre veiks iki birželio 11 dienos.