Lapkričio 7 d. 17 val. Panevėžio fotografijos galerijoje atidaroma kauniečio fotografo Elijaus Kniežausko paroda „Akistata“.

„Man gatvės fotografija – geriausia fotografija. Ji kaip sportas, o kiekviena nuotrauka kaip dvikova. Daugybei žmonių fotografavimas yra tik pramoga, kada jie kontroliuoja, kaip atrodys, ką veiks ir iš kurios pusės fotografuosis. Kitu gi atveju subjektas saugosi, o fotografui belieka medžioti ir pamėginti sugauti kaip tik tai, ko jam reikia. Į tą akistatą stoti neretam fotografui – vienas didžiausių malonumų, nors nuo šiol jis tampa dar ir nelegalus“, – teigia parodos autorius.

Pasak E. Kniežausko, Europos Parlamento priimtas Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas teoriškai uždraudė gatvės fotografiją. Pagal reglamentą, žmogaus veidas yra biometriniai duomenys, kuriais įmanoma identifikuoti asmenį. Yra pora mažų išimčių – duomenimis galima disponuoti, jei jie praturtina visuomenės interesą ir apsaugo gyvybinius asmens interesus.

„Už visus atsakyti negaliu, bet žinau, kad nevartęs Romualdo Požerskio fotografijų iš Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos senamiesčių, nematęs Aleksandro Macijausko Lietuvos turgaus ar Romualdo Rakausko „Atlaidų”, būčiau skurdesnis. Gal po trisdešimt metų bus įdomu pažiūrėti, kokios tos gatvės buvo Kaune amžiaus pradžioje. O gal jau greitai fotografuosime tik siluetus ir šešėlius“, – svarsto fotografas.

E. Kniežauskas Vilniaus universitete studijavo žurnalistiką, 2012 – 2017 m. dirbo reporteriu įvairiuose portaluose, vėliau reportažams ėmė fotografuoti pats.

„Fotografija taip užkabino, kad stengtis padaryti gerą nuotrauką tapo įdomiau, nei stengtis parašyti gerą tekstą. Nusprendžiau padaryti viską, kad rašymą galėčiau palikti kitiems, o visą laiką skirti fotografavimui. Tačiau to, kol dirbau spaudoje, taip ir nepavyko pasiekti. Šioje srityje viskas labai susimaišę: iš fotografų nuolat prašoma būti raštingais, o rašytojų – fotografuojančiais, tad šiuo požiūriu ribos labai išsitrynusios ir visiškai neaišku, koks spaudos fotografas bus greitu laiku“.

E. Kniežauskas šiuo metu Kauno kolegijos Menų akademijoje dėsto fotožurnalistiką.

„Akistata“ – pirmoji fotografo personalinė paroda. Anksčiau jis  sėkmingai dalyvavo įvairiose grupinėse parodose. E. Kniežausko darbai kelis kartus buvo nominuoti kasmet rengiamoje konkursinėje „Lietuvos spaudos fotografijos“ parodoje, 2015 m. sporto kategorijoje jis buvo apdovanotas aukščiausiu šio konkurso įvertinimu – „Auksiniu kadru“.

2017 m. E. Kniežauskas dalyvavo Panevėžio tarptautinėje fotografijos bienalėje „Žmogus ir miestas“. Jo sukurta keturių darbų serija „Miesto sanitarai“ ne tik sulaukė lankytojų dėmesio, bet ir buvo palankiai įvertinta profesionalių menotyrininkų bei kolegų fotografų.

E. Kniežausko paroda „Akistata“ Panevėžio fotografijos galerijoje veiks iki gruodžio 15 dienos.