Panevėžio miesto dailės galerija parengė dvi edukacines kūrybines programas, kurias galima užsisakyti per kultūros paso paslaugų platformą. Galerija kviečia mokinius į dailės programas, skirtas 5-12 klasių mokiniams.

„Bareljefinis portretas“

5–12 klasių mokiniams

Bareljefas – kas tai? Turbūt pirmiausiai prieš akis iškyla nuotraukose ar kelionėje matyti senosios Egipto civilizacijos statinius puošiantys akmens paveikslai. Prisiminsime juos peržiūrėdami vaizdinę medžiagą. Vizualiai susipažinsime ir su šiuolaikiniais bareljefo kūriniais. Sužinosime, kaip piešinį padaryti reljefiniu. Aptarę būsimo darbo eigą ir trumpai apibūdinę vaizduoti pasirinktą žmogų, lipdysime portretą. Mokysimės iš molio masės išsikočioti plokštę, atliksime piešinio eskizą popieriuje, vėliau jį perkelsime ant molio paviršiaus. Pabaigoje padengsime jį spalvotais engobais. Po praktinio užsiėmimo susipažinsime su Panevėžio tarptautinių keramikos simpoziumų kūrinių ekspozicija ir pabandysim suskaičiuoti, kiek joje yra žmogų vaizduojančių kūrinių. Pasidalinsim, kuris iš jų ir kodėl labiausiai įsiminė. Galiausiai, kai rankose laikysime jau išdegtus savo pačių darbus, pasijusime tikrais kūrėjais.

Išsamiau apie programą: https://kulturospasas.emokykla.lt/renginiai/renginys/3694

 

 „Šiuolaikinio vartotojo natiurmortas“

7–12 klasių mokiniams

Natiurmortas – gerai žinomas dailės žanras, bet mes sieksime į jį pažvelgti kitaip. Užsiėmimo pradžioje susipažinsime su natiurmorto istorija ir jo ištakomis. Vėliau, demonstruodami kūrinių skaidres, pristatysime žymiausius dailės istorijoje natiurmortų autorius, kūrusius įvairiais laikotarpiais ir atstovavusius įvairioms meninėms kryptims. Po teorinės dalies užsiėmimo dalyviai kurs šiuolaikinį, vartotojišką visuomenę atspindintį natiurmortą – matomą reklaminiuose žurnaluose, parduotuvių vitrinose ir kitur. Natiurmorto kūrimui naudos įvairias pateiktas priemones (draperijas, žmogaus veiklos atributus, gėles, vaisius ir kt.). Vėliau, nufotografavę savo sukurtą natiurmortą mobiliuoju telefonu, jį retušuos naudodami įvairius filtrus. Edukacijos metu mokiniai mokysis kompozicijos pagrindų, susipažins su daiktų struktūra, spalvomis, jų tonais, šešėliais. Užsiėmimo dalyviai aptars, kuo skiriasi šiuolaikinis vartotojiškas natiurmortas nuo meninio, kokia jo prasmė ir kokie kompozicijos tikslai. Taip pat diskutuos, kokią įtaką vartotojiška visuomenė daro žmogui ir menui, kaip „Facebook“, „Instagram“ vartotojus paveikė mada kurti pagražintą, nublizgintą savo buities paveikslą.

Išsamiau apie  programą:  https://kulturospasas.emokykla.lt/renginiai/renginys/3547