Gruodžio 6 dieną 17 val. Panevėžio miesto dailės galerijoje atidaroma kroatų kūrėjo Boris Ljubičić plakatų paroda „New Look Croatia“. Ja prasidės Kroatijos kultūros dienos Panevėžyje. Parodą pristatys laikinasis Kroatijos Respublikos reikalų patikėtinis Krešimir Kedmenec.

Parodoje pristatoma Kroatijos Respublikos vizualinio identiteto koncepcija. Ši paroda buvo inicijuota paties autoriaus, joje – ne tik realizuoti projektai, bet ir tie, kuriems realizuotis nebuvo lemta.

Boris Ljubičić yra žinomas Kroatijos dizaineris, kuriantis vizualios tapatybės, plakatų, televizijos ir tinklapių dizaino srityse. Vienas drąsiausių jo projektų – gana jaunos ir santykinai mažai žinomos šalies – Kroatijos Respublikos – vizualinės tapatybės sukūrimas. Nuo 1990 m. kurtas projektas buvo visiškai nauja vizualinio identiteto idėja, kuri integravo ekonomiką, medijas, reklamą, kultūrą ir kitus elementus į unikalų ir lengvai atpažįstamą Kroatijos vizualinį kodą. Tam tikslui dizaineris pasitelkė du savo mėgstamus objektus – kvadratą ir apskritimą.

Vienas ambicingiausių ir kol kas nerealizuotų autoriaus projektų yra naujo dizaino Kroatijos vėliava (baltų, raudonų ir mėlynų kvadratų mozaika).

Tarp žymiausių B. Ljubičić realizuotų projektų yra ir logotipai, sukurti įvairioms Kroatijos įstaigoms – Kultūros ministerijai, Nacionalinei televizijai, Turizmo sąjungai, Kroatijos avialinijoms, Parodų rūmams, taip pat kelioms svarbiausioms švietimo įstaigoms. Visame pasaulyje lengvai atpažįstamos Kroatijos kaklaraiščių kompanijos „Croata kravata“ ir populiariausio šalyje festivalio „Dubrovniko vasaros festivalio“ logotipų autorius taip pat yra B. Ljubičić.

Pristatoma plakatų paroda „New Look Croatia“ yra edukacinio pobūdžio, nes tokiu būdu autorius siekia propaguoti kroatų vizualinę tapatybę kaip Kroatijos viziją globaliame pasaulyje. Prie kiekvieno parodos eksponato yra pridėta dizainerio sprendimo analizė, o konkreti tema yra aprašyta anglų kalba. Autoriaus manymu, dizaineris yra atsakingas už erdvę ir laiką, kuriame dirba todėl jis savo asmeninį dizainą iš dalies pavertė bendru socialiniu ir nacionaliniu projektu.

Boris Ljubičić (g. 1945 m.) Zagrebo dailės akademijoje 1968 m. baigė tapybos studijas, savo kvalifikaciją vėliau tobulino užsienyje. Pirmas reikšmingas projektas – vizualinis identitetas, sukurtas Viduržemio jūros regiono žaidynėms Splite 1979 metais. Dizainerio sukurtas ženklas – į jūrą panardinti trys balti apskritimai – tapo nuolatiniu Viduržemio jūros regiono žaidynių simboliu. 1987 metais Zagrebe įkūrė savo studiją „Studio International“, kurios veikla yra vizualinė komunikacija, produktų dizainas ir medijos. Per 20 darbo metų B. Ljubičić sukūrė daugiau nei 100 projektų, kurie yra tapę įvairių valstybinių įstaigų veidais.