Atidaroma paroda „Gero kelio! Piligrimystė Šv. Jokūbo keliu“

Gruodžio 3 d. 14 val. Panevėžio miesto dailės galerijoje atidaroma paroda „Gero kelio! Piligrimystė Šv. Jokūbo keliu“, kurioje pristatomas nepaprastas piligrimystės į Santjago de Kompostelą kultūrinis ir dvasinis reiškinys, jo svarba Europos istoriniam paveldui ir reikšmė Lietuvai.

Parodą atidarys Ispanijos Karalystės ambasadorius Lietuvoje J. E. José Maria Robles Fraga. Sveikinimo žodį susirinkusiems tars Panevėžio miesto meras Rytis Račkauskas.

Viduramžiais, 820–830 metais, pačiame Europos vakarų pakraštyje esančioje Galisijoje buvo aptiktas laidojimo statinys. Netrukus nustatyta, jog jame rasti apaštalo Jokūbo palaikai. Ši žinia   greitai pasklido po Europą ir nuo tų laikų per ilgus amžius tūkstančiai piligrimų keliavo ir tebekeliauja į Santjago de Kompostelą aplankyti apaštalo relikvijų.

Šv. Jokūbo keliu vadinami piligrimų takai tapo Europos tautų kultūrinio bendradarbiavimo, apsikeitimo idėjomis, brolybės, bendrystės ir svetingumo pavyzdžiu.

2016 m. Šv. Jokūbo kelio savivaldybių asociaciją Lietuvoje įsteigė 9 savivaldybės, tarp jų – Panevėžio miesto savivaldybė. Asociacija pripažinta tarptautiniu lygiu, ji yra Europos Šv. Jokūbo kelio federacijos narė.

Keliaujantieji per Lietuvą Šv. Jokūbo keliu aplanko ir Panevėžio Kristaus Karaliaus Katedrą. Šventovė yra oficialiai įtraukta į šį piligrimų kelią ir pažymėta specialiu ženklu – kriaukle. Šv. Jokūbo kelio simbolis ženklina ne tik pačius maldos namus, bet ir kunigų namą bei katedros vartus.

Parodą „Gero kelio! Piligrimystė Šv. Jokūbo keliu“ pristato Ispanijos Karalystės ambasada Lietuvoje. Panevėžio miesto dailės galerijoje paroda veiks iki gruodžio 17 dienos.