Rugsėjo 11 dieną 17.30 val. panevėžiečiai ir miesto svečiai kviečiami į kamerinės muzikos koncertą „Muzika, sujungianti pasaulius“, vyksiantį Panevėžio miesto dailės galerijoje. Tai puiki galimybė išgirsti žinomų  atlikėjų – ansamblio „Amerikos virtuozai“ ir smuikininko Boriso Traubo interpretuojamus Balio Dvariono, Ernest Bloch, John Williams, Max Bruch, Meira Warschauer ir Georg Gershwin kūrinius.

„Amerikos virtuozai“ –  tai muzikalioji amerikiečių šeima: tėvai Cecylia Barczyk-Borowsky (violončelė) ir Charles Borowsky (vokalas, lūpinė armonikėlė), dukros Elizabeth (fortepijonas) ir Frances (violončelė) bei sūnus Emmanuel (smuikas).

Borowsky šeima pasaulyje turi ilgametę patirtį kaip „muzikiniai diplomatai“. Pagrindinis jų devizas: „Muzika – geriausias tiltas, jungiantis žmones“. Šeimos ansamblis yra koncertavęs daugiau kaip 80-tyje šalių, dalyvavęs radijo ir televizijos laidose, išleidęs keletą kompaktinių plokštelių.

Atlikėjai pavieniui ir kartu pelnė ne vieną prestižinį muzikos, socialinių ir kultūrinių organizacijų apdovanojimą. 2004 m. Borowsky šeimos atžalos buvo įvertintos Erick Friedman premija talentingiems jauniesiems muzikantams ir koncertavo Niujorko „Carnegie Hall“ salėje. Kiekvieną vasarą Borowsky šeima dėsto ir koncertuoja „Intermuse International Music Institute and Festival“ Merilando valstijoje (JAV).

Kartu su muzikaliąja šeima Dailės galerijoje koncertuos žinomas smuikininkas Borisas Traubas. Atlikėjas kelis dešimtmečius grojo Lietuvos kameriniame orkestre, buvo jo koncertmeisteris ir dirigento asistentas. 1993 m. drauge su pianistu prof. Leonidu Melniku ir violončelininku Valentinu Kaplūnu įkūrė fortepijoninį trio „Musica Camerata Baltica“.

2001– 2010 m. B. Traubas vadovavo Šiaulių kameriniam orkestrui, nuo 2004-ųjų rengė Tarptautinį Chaimo Frenkelio vilos festivalį Šiauliuose. Kaip solistas, fortepijoninio trio „Musica Camerata Baltica“ ir kitų muzikinių kolektyvų narys B. Traubas koncertuoja ne tik Lietuvoje, bet užsienyje. Jis yra žinomas ir kaip orkestruočių bei aranžuočių meistras.

Koncertą „Muzika, sujungianti pasaulius“ remia Geros valios fondas, Lietuvos žydų bendruomenė, Vilniaus Šolomo Aleichemo ORT gimnazija, Jungtinių Amerikos Valstijų ambasada Lietuvoje.