Kovo 4 d. 17 val.  Fotografijos galerijoje atidaroma Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Algimanto Aleksandravičiaus paroda „Šimtmečiui šimtas“.

Parodoje fotomenininkas pristato 100 Lietuvos teatro, muzikos, vaizduojamojo meno, literatūros, kino, šokio kūrėjų, dvasininkų portretų. Šią kolekciją A. Aleksandravičius dovanojo Panevėžio miestui. Taip pat išleistas ir to paties pavadinimo fotografijų albumas, į kurį sudėti visi 100 parodos portretų.

Menotyrininko Virginijaus Kinčinaičio teigimu, šioje kolekcijoje „matome ne tuos mūsų veikėjus, kurie visais įmanomais būdais veržiasi į viešumą, monetizuoja savo mimikrijas ir siekia būti matomi. Greičiau atvirkščiai. Tai namų interjerų, kūrybinių celių ir tykių studijų žmonės. Daugelis iš jų labai mažai matomi, tačiau žinomi. Tai žmonės, mūsų gyvenimus praturtinę anapusybės simbolių pasauliais. Jų sukurta meninių formų įvairovė tokia didelė, įvairi ir visa apimanti, kad nustelbia pačius autorius.

Todėl jau keliolika metų trunkančios herojiškos fotomenininko Algimanto Aleksandravičiaus pastangos sugrąžinti mūsų kūrėjus į viešumą klasikinių fotografijos portretų pavidalu yra reikšmingas kultūrinis įvykis.“

Paroda veiks iki balandžio 30 dienos, ji bus eksponuojama trimis etapais.

„Norėtume, kad panevėžiečiai pamatytų visus šimtą portretų, tačiau Fotografijos galerijos erdvėje vienu metu neįmanoma tinkamai eksponuoti tiek kūrinių. Todėl visą kolekciją išdėstėme į tris dalis. Pirmąją rodysime nuo kovo 4 iki 21 dienos, antrąją dalį – nuo kovo 24 iki balandžio 11 dienos, o trečiąją –  nuo balandžio 15 iki 30 dienos“, – sakė Panevėžio miesto dailės galerijos direktorius Egidijus Žukauskas.

A. Aleksandravičius – Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medalio, Nyderlandų „Orange-Nassau Riterio ordino“ kavalierius, 2003 m. pripažintas geriausiu Europos portretistu (konkurso „Fujifilm Euro Press 2003“ pagrindinis prizas), 2011 m. – geriausiu Baltijos šalių portretistu.

Parodos organizatoriai – Panevėžio miesto dailės galerija ir „A galerija“. Projekto „Šimtmečiui šimtas“ vadovas ir parodos kuratorius – Albinas Vološkevičius.