Sausio 30 d. 17.30 val. Panevėžio fotografijos galerijoje atidaroma Panevėžio fotografų draugijos fotografijų paroda „Portretas be veido“.

Panevėžio fotografų draugija – tai bendruomenė, susikūrusi prieš 8 metus ir šiuo metu vienijanti 72 fotografus. Jos nariai yra tiek įvairių sričių fotografijos mėgėjai, tiek ir pripažinimą pelnę fotomenininkai. Pagrindinis šios draugijos tikslas – vienyti fotografijos meną pamilusias asmenybes, organizuoti parodas, mokymus, grupines fotosesijas, populiarinti fotografiją visoje Lietuvoje.

„Portretas be veido“ – tai teminė šios draugijos narių kūrybos paroda, kviečianti žiūrovus ne tik susipažinti su skirtingų autorių darbais, bet ir dar kartą pasigilinti į portretinio žanro subtilybes.
Portretas – vienas iš seniausių ir visai pagrįstai laikomas vienu sudėtingiausių vaizduojamojo meno žanrų. Jame tampriai susipina ne tik portretuojamųjų išorinės ar vidinės savybės, laikmečio žymės, bet taip pat ir autoriaus sumanymas bei jo individualus santykis su modeliu“, – sakė Fotografijos galerijos vedėjas Sigitas Laurinavičius.

Žvelgiant chronologiškai, portretai paplito dar senovės Egipte, o toks portretas, kaip mes jį įsivaizduojame dabar, susiformavo jau renesanso epochoje. Tačiau ilginiui keitėsi ne tik kūrybos technologijos, bet taip pat pakito ir šio žanro reikšmingumas. Fotografija taip pat svariai prisidėjo prie portretinio žanro raidos – atsirado įvairios buitinio portreto formos, reportažinis, glamūrinis portretas. Ką jau bekalbėti apie masiniu reiškiniu tapusias „asmenukes“, nebeatpažįstamai pakeitusias autoportreto sampratą ir praktiškai suformavusias savotišką jo atmainą.

Tačiau, kad ir kaip bežiūrėtume, esminė portreto funkcija – atvaizduoti ir įamžinti tam tikrą žmogų ar jų grupę. Kitaip tariant, tai – pasakojimas apie asmenį, tad šios parodos pavadinimas „Portretas be veido“ jau savaime sufleruoja fotografų pastangas eiti sudėtingesniu – psichologinio portreto keliu.

„Kita vertus, šiandieniniame informacijos sraute vis mažiau laiko belieka detalėms, vis sunkiau sekasi sutelkti dėmesį į individualius asmens charakterio bruožus, tad nieko nuostabaus, kad neretai žanro ribos vos juntamos arba jų nebelieka iš viso, o portretai ima panešėti į įvairias siužetines kompozicijas, – sakė S. Laurinavičius. – Galbūt čia galima pamėginti įžvelgti ir tam tikras bendras mūsų laikmečio tendencijas arba tiesiog pašmaikštauti, kad šie autoriai, kurdami konkrečių asmenų portretus, nesąmoningai perteikė ir apibendrintą šiuolaikinės visuomenės portretą – iš dalies nuasmenintą, kai kada manieringą, bet neabejotinai tikrą ir paveikų“.

Parodoje eksponuojami 26 septyniolikos panevėžiečių darbai. Jų autoriai: Aida Garastaitė- Dulkienė, Martyna Gasperavičienė, Vilmira Gedzevičienė, Audrys Guokas, Žilvinas Kropas, Andrėja Linkauskienė, Vida Morkūnaitė-Žiūkė, Tadas Povilonis, Marius Rudžianskas, Marija Šileikaitė-Čičirkienė, Nijolė Šimonienė, Vygantas Šipelis, Valdas Šukys, Judita Tamošiūnaitė, Aivaras Troščenka, Lukas Varanauskas ir Saulius Zaura.

Paroda Fotografijos galerijoje veiks iki vasario 23 dienos.