Spalio 3 d. 17 val. Panevėžio miesto dailės galerijoje atidaroma paroda „Aukštaitijos dailė 2018. Memento mori“. Joje eksponuojami 24-ių dailininkų darbai, sukurti per pastaruosius dvejus metus.

Dailininkai buvo kviesti kurti natiurmortus su įvairiai interpretuojamu „memento mori“ (atmink, kad mirsi) motyvu. Ši tema dailėje dažniausiai sutinkama natiurmorto žanre ir ypač intensyviai reiškėsi Baroko laikotarpiu. Gausiai medžioklės, žūklės, derliaus gėrybėmis nukrautas stalas simbolizavo žmogiškojo gyvenimo gerovę, tačiau kaukolė, vystančios gėlės, maisto likučiai ir kiti elementai primindavo,  kad visas žemiškajame pasaulyje užgyventas turtas yra nesvarbus, tėra puikybė – žmogus turėtų gyventi ne dėl jo, o turtinti dvasią ir ruoštis tikrajam, dangiškajam gyvenimui.

„Tam tikra prasme, jau tada buvo keliamas vartotojiškumo klausimas. Taigi kaip ir XVII amžiuje, taip ir šiandien ši žinutė yra itin aktuali. Paroda siekiama, jog dailininkai šiuolaikiškai reflektuotų savo požiūrį į visuomenėje įsišaknijusį besaikį vartojimą, sustoti, apgalvoti, ar išties mums viso to reikia, ir perdėlioti savo vertybes“, – sakė parodos kuratorė Aurelija Seilienė.

Parodoje savo kūrinius pristato autoriai, gyvenantys Aukštaitijoje ar siejantys save su šiuo regionu: Milda Butkevičiūtė, Ramūnas Grikevičius, Arvydas Gudas, Vidmantas Jažauskas, Osvaldas Juška, Edvinas Klimas, Sigitas Laurinavičius, Juozas Lebednykas, Eugenijus Marcinkevičius, Darius Misiūnas, Eglė Norkutė, Irina Nosova, Nojus Petrauskas, Rūta Povilaitytė, Romualdas Pučekas, Rimvydas Pupelis (ANAS), Egidijus Radvenskas, Diana Rudokienė, Girmantas Rudokas, Jolanta Rudokienė, Dominykas Sidorovas, Artūras Stančikas, Antanas Šeronas, Vytautas Tallat-Kelpša.

„Vieni dailininkai į užduotį pažiūrėjo standartiškiau, kiti – novatoriškiau. Šiųmetės parodos išskirtinumas – mažesnė žanrų įvairovė nei įprastai. Ekspozicijoje karaliauja tapyba, bet šalia jos matome ir kitas dailės šakas, iš kurių savo įtaigumu išsiskiria instaliacijos. Džiugu, kad paroda pasipildė ir naujais, jaunais autoriais, kurie dar tik žengia pirmuosius žingsnius meno pasaulyje, tačiau nors ir gyvendami ne Aukštaitijoje, nepamiršta savo šaknų ir sieja save su šiuo kraštu“, – sakė A. Seilienė.

Pasak parodos kuratorės, projektas „Aukštaitijos dailė 2018. Memento mori“ sudaro visą renginių ciklą. Parodos eksponavimo metu vyks dailininkų kūrybos vakaras, paskaitos, edukaciniai kūrybiniai užsiėmimai vaikams ir moksleiviams.

Tęstinis projektas „Aukštaitijos dailė“, jau daugelį metų organizuojamas Panevėžio miesto dailės galerijos, siekia suburti Aukštaitijos regiono profesionaliuosius menininkus ir parodoje pristatyti jų pastarųjų dvejų metų kūrybą. Pirmoji tokia paroda įvyko 1995 metais, vėliau, po kiek ilgesnės pertraukos, nuo 2005-ųjų ji vyksta reguliariai. Kaskart dailininkams yra pateikiama teminė kryptis, kuria siūloma vadovautis atrenkant darbus ekspozicijai.

Paroda „Aukštaitijos dailė 2018. Memento mori“ Dailės galerijoje veiks iki lapkričio 3 dienos.

Projektą remia Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Panevėžio miesto savivaldybė, MB „Produktas muzika“.