Rugsėjo 5 d. 17 val. Dailės galerijoje atidaroma žinomo Latvijos menininko Vilnis Auziņš fotografijų paroda „Rekonstrukcija”.

„Ši fotografinių vaizdų kolekcija yra dedikacija tiems, kurie sukūrė vizualinį konstruktyvizmo mąstymą, tarp jų – latvių dailininkui Gustavui Kluciui, ir svarbiam pasaulinės kultūros faktui, kad būtent fotografija ženkliai prisidėjo prie konstruktyvizmui būdingų bruožų formavimosi“ – sako Vilnis Auziņš.

Menininko teigimu, fotografijos gebėjimas išsaugoti nuostabą ir žavėjimąsi galimybe modeliuoti realybę, nesuardant jos, turėjo didelės įtakos įvairesnių kompozicijų, nei iki tol vizualiniame mene dominavusi piktorealizmo estetika, sukūrimui.

„Dabar mes gyvename paveldėto kultūrinio konstruktyvizmo aplinkoje ir labai retai susimąstome apie tai, kad jis yra svarbus šios epochos bruožas ir kartu nepamainomas naujų galimybių generatorius“, – teigia fotografas.

Vilnis Auziņš gimė 1948 metais Rygoje. Latvijos dailės akademijoje studijavo dizainą, vėliau baigė fotografijos ir kinematografijos studijas Maskvos kultūros institute. Parodose dalyvauja nuo 1979 metų. Surengė personalines parodas Latvijoje, Lenkijoje, Ukrainoje, Rusijoje, Suomijoje, Norvegijoje, Graikojoje, Austrijoje, Prancūzijoje, JAV ir kitose šalyse. Jo kūrinių yra įsigiję Latvijos fotografijos muziejus, Tokijo fotografijos muziejus (Japonija), Santa Barbaros meno muziejus (JAV), privatūs kolekcininkai.

Vilnis Auziņš – ne tik žymus menininkas, bet ir parodų kuratorius, Latvijos ir tarptautinių fotografijos, dizaino, kultūros organizacijų narys ir ekspertas.

2017 metais menininkas dalyvavo Panevėžio tarptautinėje fotografijos bienalėje „Žmogus ir miestas“ ir joje pelnė pirmąją vietą.

Vilnis Auziņš fotografijų paroda „Rekonstrukcija“ veiks iki rugsėjo 29 dienos.