Paskutiniąją parodos „Blind date“ (liet. „Aklas pasimatymas“) savaitę Panevėžio miesto dailės galerijoje rengiamas ypatingas Arūno Žebriūno filmo „Gražuolė“ seansas, pritaikytas žmonėms su regos negalia. Jis vyks rugpjūčio 2 d. 17 val. 30 min.,  įėjimas nemokamas, be registracijos.

Filmą garsiniu vaizdavimu papildė Vilniaus universiteto Kalbų, literatūros ir vertimo studijų institutas, dėstytojos dr. Lauros Niedzviegienės iniciatyva. Ši Lietuvos kino aukso fondo juosta – vienas iš pirmųjų lietuviškų filmų, pritaikytų žmonėms su regos negalia. Filmo garso takelis yra papildytas nuosekliu pasakojimu, koks veiksmas vyksta, ką žiūrovai mato filmo kadre, kaip atrodo ir į situacijas reaguoja veikėjai.

Žebriūno filmas „Gražuolė“, sukurtas 1969 metais, yra viena žinomiausių lietuvių klasikos juostų. Kaip teigia viena iš parodos kuratorių Agnė Matulevičiūtė, šį filmą turi pamatyti kiekvienas, todėl puiku, kad jis buvo papildytas vaizduojamuoju įgarsinimu. „Nors pritaikytas filmas nuo šių metų pradžios prieinamas LRT mediatekoje, tačiau, pavadinkim, oficialus pristatymas „didžiajame ekrane“ įvyko parodos eksponavimo metu Nacionalinėje dailės galerijoje šį pavasarį. Tikrai džiaugiamės, kad dabar Panevėžio aklųjų ir silpnaregių bendruomenė turės galimybę susipažinti su filmu, tačiau į seansą patirti ir daugiau sužinoti apie garsinį vaizdavimą kviečiame visus,“ – pasakoja A. Matulevičiūtė.

Filmo garsinio vaizdavimo aprašą parengė Vilniaus universiteto Kauno fakulteto Audiovizualinio vertimo studentės Indrė Čėsnaitė, Raimonda Girnytė, Viktorija Lapajeva, Ernesta Ranonytė ir Simona Žukauskaitė. Koregavo ir montavo garsinio vaizdavimo dėstytoja dr. Laura Niedzviegienė. Tekstą skaitė Audiovizualinio vertimo studentė Agnė Bungaitė. Rengiamo seanso partneris – Lietuvos kino centras.

Taktilinę parodą „Blind date“ Panevėžio miesto dailės galerijoje dar galite aplankyti iki rugpūčio 4 d. Parodoje eksponuojami vieni ryškiausių XX a. Lietuvos dailininkų kūriniai ir jų reljefinės reprodukcijos, leidžiančios kitu pojūčiu – lytėjimu – atrasti vizualaus meno pasaulį. Paroda, pirmiausia, skirta žmonės su regos negalia, tačiau tyrinėti savo pojūčius kviečia kiekvieną.

***

Nuotraukoje: stopkadras iš filmo „Gražuolė“ (Lietuvos kino centras)