Liepos 4 d. 16.30 val.  Panevėžio miesto dailės galerijos Keramikos paviljone atidaroma paroda „Kipsalos keramika. Iš Daugpilio Marko Rothko meno centro keramikos rinkinio (Latvija)“.

Kipsalos keramika – XX a. antrosios pusės Latvijos kultūros ir meno fenomenas, suformavęs keletą keramikų kartų, sustiprinęs šalies keramikos tradicijas ir davęs pradžią šiuolaikinei latvių keramikai. Kipsalos keramika tarsi tiltas sujungė tradicinę ir profesionaliąją Latvijos keramiką, suvienydama geriausias abiejų mokyklų ypatybes.

Viskas prasidėjo 1945 metais, kuomet  Rygoje, Dauguvos upės saloje – Kipsaloje,  keramikas iš Latgalos Stanislavs Kalva viename iš senų pastatų įrengė kūrybinę studiją. Vėliau, 1951-aisiais, ją perkėlė į buvusio Žuvų konservų fabriko patalpas. Dėl menininko latgališkos kilmės tuo metu studija pavadinta „Latgalos keramika”.

1954 metais studija buvo prijungta prie „Makslas” (Dailės) kombinato ir tapo vienu iš jo kūrybinės produkcijos padalinių. Nuo to laiko ji keletą kartų keitė pavadinimą, statusą ir įvaizdį,  vėliau jai suteiktos erdvios patalpos ir ekspozicijų salė, studija tapo plačiai žinoma kaip „Kipsalos keramika”.

Nuo 1964 metų keramikos studija ėmė orientuotis į kūrybinį darbą, palaipsniui atsisakydama gamybos. Tuo metu Kipsaloje pradėjo dirbti menininkų karta, iš esmės pakeitusi Latvijos šiuolaikinės keramikos vystymosi tendencijas, ši vieta tapo savotiška visos šalies keramikų akademija.

Praeito amžiaus 8–9 dešimtmetyje Kipsalos keramikai išgarsino Latvijos vardą Europoje, pelnydami premijas ir apdovanojimus tarptautinėse parodose, dalyvaudami simpoziumuose ir kituose tarptautiniuose renginiuose. Nuo pat įsteigimo šiose keramikos dirbtuvėse dirbo daugiau nei keturiasdešimt keramikų, o sovietiniais informacijos vakuumo laikais kiekvienas iš jų daugiau ar mažiau prisidėjo prie keramikos meno įvaizdžio kūrimo, jos konkurencingumo skatinimo Latvijos profesionaliojo meno kontekste.

Parodos „Kipsalos keramika” autorės – Latvijos keramikos aukso amžiaus menininkės Inese Āboliņa, Skaidrīte Cihovska, Violeta Jātniece, Izabella Krolle, Kornēlija Ozoliņa and Silvija Šmidkena. Jos vis dar dirba Kipsalos keramikos studijoje, rengia parodas ir aktyviai dalyvauja kitoje kūrybinėje veikloje.

Ši paroda yra II Latvijos tarptautinės keramikos bienalės renginių ciklo dalis ir  skiriama Lietuvos ir Latvijos valstybių atkūrimo šimtmečiui pažymėti.

Paroda parengta bendradarbiaujant su Latvijos šiuolaikinės keramikos centru ir Daugpilio Marko Rothko meno centru. Ją Keramikos paviljone bus galima pamatyti iki liepos 25 dienos.