Kovo 21 dieną 17 val. Panevėžio miesto dailės galerijoje atidaroma šiauliečio dailininko Antano Šerono tapybos paroda „Sugrįžimas“. Paroda veiks iki balandžio 21 dienos.

„Laiko pojūtis visiems skirtingas. Jis keičia ne tik žmonių suvokimą, papročius, tačiau ir daiktus. Senų rakandų likučiai sugula į drobes tarsi prisiminimai, kurie buvo regėti vaikystės miražuose. Juos atsiminti padėjo Mikalojaus Konstantino Čiurlionio gyvenamoji vieta, senų kaimiškų interjero tradicijų elementai. Šie daiktai mena laikmetį, kuomet kūrėsi mūsų valstybė. Ji keitėsi, išgyveno sunkius laikus, bet interjerai ir jų aplinka liko artimi. Per juos tapo aktualu tapybos darbuose įprasminti Lietuvos valstybės atkūrimą“, – sako autorius.

Jaunosios kartos tapytojas Antanas Šeronas yra ekspresionistinės krypties atstovas. Jo ryškaus, niuansuoto kolorito pajautimas ir suvaldymas stebina Lietuvos dailės kritikus. Postmodernistinėje estetikoje įsišaknijęs instaliacijų ir įvairių objektų kūrimas, taip pat sintetinių medžiagų naudojimas visiškai priešingas grynajai A. Šerono tapybai. Ji žiūrovą vėl sugrąžina prie ištakų, tradicijų. Tačiau tuo pačiu jo kūryba neatrodo pasenusi ar sekanti senas dogmas. Tai tarsi gaivus oro pliūpsnis dabartinėje Lietuvos dailėje. Natiurmortiški kasdienybės vaizdiniai kelia ramybės ir sustojusio laiko įspūdį.

Dailininko kūrybai stiprios įtakos padarė vaikystės prisiminimai iš laikotarpio, kuomet  jis gyveno kaime. „Jie liko ir, manau, dar ilgam liks manyje, didžiuojuosi tuo“, – teigia A. Šeronas. Tai ne tik daiktų, bet ir ritualų, kvapų, sodrių spalvų, jausmų perteikimas kasdienybės reginiuose. Autoriaus darbuose keliamas lietuviškosios tapatybės klausimas. Grynas, niuansuotas koloritas ir potėpių judesiai iškyla tarp aiškių formų daiktų, sujungia juos su praeityje regėtais įvykiais. Kūrinyje neišvengiamai sujungiamos dėmės, formos, daiktai, tarsi pabrėžiantys viso ko laikinumą bei neišvengiamumą. „Per savo paveikslus noriu jus nukelti ten, kur yra tikrosios mūsų visų šaknys.“

Antanas Šeronas gimė 1986 metais Radviliškio rajone. 2013-aisiais Šiaulių universitete baigė tapybos magistrantūros studijas. Jaunas dailininkas pasižymi produktyvumu, todėl nenuostabu, kad jau yra spėjęs surengti 9 personalines parodas ir dalyvauti daugiau nei 40 grupinių parodų. 2014 metais A. Šeronas yra gavęs Šiaulių miesto savivaldybės jaunojo menininko stipendiją.