Kovo 8 d. 17 val. Panevėžio miesto dailės galerijoje vyks kamerinis koncertas „Muzikos tiltai“. Panevėžiečiams koncertuos žinomi atlikėjai: smuikininkai Borisas Traubas (Lietuva) ir Boris Livschitz (Šveicarija), pianistė Rūta Mikelaitytė-Kašubienė (Lietuva).

Koncerte skambės kompozitorių Giedriaus Kuprevičiaus, Alexander Zarzycki, Mikhail Kokzhayev, Kristapor Najarian, Dov Seltzer, Mikhail Bronner kūriniai.

Muzikinius tiltus ties tiek Lietuvoje, tiek kitose šalyse dažnai koncertuojantys atlikėjai. Jau ne pirmą kartą Dailės galerijoje gros smuikininkas Borisas Traubas. Atlikėjas yra baigęs Mikalojaus Konstantino Čiurlionio meno mokyklą ir Lietuvos valstybinę konservatoriją (dabar Lietuvos muzikos ir teatro akademija, LMTA). 1969 m. tapo Kišiniovo (Moldavija) tarprespublikinio konkurso laureatu.

1965–2003 m. B. Traubas grojo Lietuvos kameriniame orkestre, buvo šio orkestro koncertmeisteris ir dirigento asistentas. 1985 m. jis įkūrė profesionalų žydų muzikos ansamblį „Vilne“ (dabartinis ansamblio pavadinimas „Lietuvos Jeruzalė“). 1993 m. drauge su pianistu prof. Leonidu Melniku ir violončelininku Valentinu Kaplūnu įkūrė fortepijoninį trio „Musica Camerata Baltica“.

2001– 2010 m. B. Traubas vadovavo Šiaulių kameriniam orkestrui, nuo 2004-ųjų rengė Tarptautinį Chaimo Frenkelio vilos festivalį Šiauliuose. Iš viso jis vadovavo 7 festivaliams.

Kaip solistas, fortepijoninio trio „Musica Camerata Baltica“ ir kitų muzikinių kolektyvų narys Traubas koncertuoja ne tik Lietuvoje, bet užsienyje. Jis yra žinomas ir kaip orkestruočių bei aranžuočių meistras.

Smuikininkas Boris Livschitz gimė Vilniuje. Studijavo Lietuvos valstybinėje konservatorijoje (dabar LMTA), vėliau Izraelyje baigė Tel Avivo Rubino muzikos akademiją (profesoriaus Yair Kless klasė).

1975–2002 m. B. Livschitz buvo Ciuricho operos orkestro solistas. Kartu su Ciuricho styginių trio ir Ciuricho styginių kvintetu koncertavo daugiau nei 65-iose Europos, Šiaurės ir Lotynų Amerikos, Afrikos, Azijos šalyse. Atlikėjas dalyvavo Liucernos (Šveicarija), Varšuvos (Lenkija), „Cervantino“ (Meksika), Maskvos (Rusija), Šlezvigo-Holšteino (Vokietija) ir kituose tarptautiniuose muzikos festivaliuose.

B. Livshitz groja italų meistro Giovanni Grancino 1699 metais pagamintu smuiku.

Pianistė Rūta Mikelaitytė-Kašubienė – pirmoji Lietuvos muzikos ir teatro akademijos koncertmeisterio katedros aspirantė, įgijusi meno licenciato laipsnį. Atlikėja tobulinosi geriausiose Europos aukštosiose muzikos mokyklose (Zalcburgo „Mozarteum“, Londono „Royal College of Music“ ir kt.), tapo dviejų tarptautinių konkursų laureate.

Septynerius metus R. Mikelaitytė-Kašubienė dirbo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje koncertmeistere. 2001 m. su tarptautiniu orkestru „Junge Europa Philharmonie“ koncertavo garsiausiose Europos salėse. Jos koncertų maršrutas nuo Lietuvos driekiasi plačiai po pasaulį –Austriją, Didžiąją Britaniją, JAV, Vokietiją, Norvegiją, Daniją, Latviją, Estiją, Rusiją. Pianistė yra grojusi Velso princui Charlesui, kai jis 2001 metais su vizitu buvo atvykęs į Lietuvą.

Nuo 2006-ųjų  R. Mikelaitytė-Kašubienė yra jos pačios įkurtos viešosios įstaigos „Muzikos galerija“ vadovė, didelį dėmesį skiria kamerinės vokalinės muzikos studijoms ir propagavimui,  bendradarbiauja su pripažintais Lietuvos bei užsienio menininkais. Muzikė verčia dainų tekstus į lietuvių kalbą, rašo straipsnius muzikinės kultūros temomis.

Koncerto „Muzikos tiltai“ organizatoriai – Panevėžio miesto dailės galerija ir Panevėžio miesto žydų bendruomenė.